Βιολογικά Προϊόντα Ναι ή Όχι?

Η αντιπαράθεση για τα πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων συνεχίζεται πολύ έντονα στις ημέρες μας.«Βιολογικά» σημαίνει ότι τα τρόφιμα αυτά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση λιπασμάτων και μικροβιοκτόνων. Γενικά τα άτομα που αγοράζουν βιολογικά προϊόντα το κάνουν είτε γιατί ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, είτε γιατί πιστεύουν ότι η διατροφική τους αξία είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα μη βιολογικά προϊόντα είτε και για τα δύο.

Η έρευνα που έχει γίνει για τα διατροφικά πλεονεκτήματα των βιολογικών τροφίμων όσο αναφορά τα θρεπτικά τους συστατικά είναι περιορισμένη. Σε έρευνες που έχουν γίνει σε ορισμένα βιολογικά τρόφιμα, όπως φρούτα, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες και γάλα, οι διαφορές στα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) ήταν απειροελάχιστες σε σχέση με τα αντίστοιχα μη βιολογικά προϊόντα. Ωστόσο οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και E και η περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα στα βιολογικά τρόφιμα βρέθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες και φυσικά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση λιπασμάτων και μικροβιοκτόνων. Όμως, άλλο ένα ερώτημα που χρειάζεται απάντηση είναι τι γίνεται με την προέλευση των σπόρων που μπορεί να είναι γενετικά τροποποιημένοι και μετά να καλλιεργούνται βιολογικά?

Ο τρόπος μαγειρέματος των βιολογικών προϊόντων δεν διαφέρει σε τίποτα από τον τρόπο μαγειρέματος των μη βιολογικών προϊόντων. Όσο πιο παρατεταμένος είναι ο χρόνος μαγειρέματος-ψησίματος ή όσο πιο αυξημένη είναι η θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύεται το κάθε τρόφιμο τόσο μεγαλύτερες είναι και οι απώλειες των θρεπτικών συστατικών. Ενδεικτικά, η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και η βιταμίνη C, είναι από τις βιταμίνες που καταστρέφονται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ενώ αντίθετα η βιταμίνη D και η βιταμίνη Ε παραμένουν αμετάβλητες υπό φυσιολογικούς τρόπους μαγειρέματος.

Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι είτε προτιμάτε βιολογικά προϊόντα είτε συμβατικά, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι το θρεπτικό περιεχόμενο και η συνολική ισορροπία στη διατροφή. Δηλαδή, αν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα να θυμάστε ότι και το βιολογικό άσπρο αλεύρι ή τα βιολογικά επεξεργασμένα δημητριακά(πχ: άσπρο ρύζι) δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, αφού υπάρχουν βιολογικά προϊόντα ολικής αλέσεως όπως βιολογικό ψωμί ολικής αλέσεως ή βιολογικά δημητριακά ολικής αλέσεως.

Facebooktwitterlinkedinmail