Οι ασθενείς με τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξάνονται, κάνοντας απειλητικά τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου!

Σύμφωνα με μελέτες τα ποσοστά εμφάνισης των 12 τύπων καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξήθηκαν κατά 7% από το 2005 έως το 2014, μια αύξηση που απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο που είχε παρουσιαστεί σχετικά με τη μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι επίσημοι φορείς υγείας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. , περισσότεροι από 630.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α. διαγνώστηκαν με καρκίνο που συνδέεται με το πλεονάζον λίπος, το 2014.

Οι ασθενείς με τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αντιστοιχούν περίπου στο 40% των συνολικών ογκολογικών ασθενών, που διαγνώστηκαν στις Η.Π.Α. το 2014. Παρ’ ότι το συνολικό ποσοστό των νέων διαγνωσθέντων με καρκίνο έχει μειωθεί από το 1990, τα ποσοστά των ογκολογικών περιστατικών που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχουν αυξηθεί.

“Η σημερινή αναφορά δείχνει ότι σε κάποιους τύπους καρκίνου πηγαίνουμε προς την λάθος κατεύθυνση” , δήλωσε η Δρ. Anne Schuchat του CDC.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, 12 τύποι καρκίνου σχετίζονται με πλεονάζον βάρος. Σε αυτούς τους τύπους συμπεριλαμβάνεται το μηνιγγίωμα, το πολλαπλό μυέλωμα, το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και o καρκίνος του θυρεοειδούς, του μετα-εμμηνοπαυσιακού μαστού, της χοληδόχου κύστης, του  στομάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, των νεφρών , των ωοθηκών, της μήτρας, του κόλου και του ορθού.

Το 2013-2014, περίπου 2 στους 3 Αμερικανούς ενήλικες υπολογίζεται ότι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ερευνητές  του CDC χρησιμοποίησαν  την βάση δεδομένων των στατικών στοιχείων για τον καρκίνο στις Η.Π.Α.  για να δουν πως η παχυσαρκία επηρεάζει το ποσοστό εμφάνισης του καρκίνου. Αν και εκτιμώνται ότι οι τύποι καρκίνου που είναι συνυφασμένοι με την παχυσαρκία έχουν αυξηθεί στους 12 από το  2005 ως το 2012, τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 23%, βοηθούμενο από την ανίχνευση, η οποία προλαμβάνει την εύρεση όγκων προτού αυτοί μετατραπούν σε καρκίνο.

Οι καρκίνοι που δεν συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία μειώθηκαν κατά 13%.

Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν γνωρίζουν για αυτή την σύνδεση. Τα ευρήματα λοιπόν δείχνουν ότι οι επιστήμονες υγείας πρέπει να ξεκαθαρίζουν στους ασθενείς την σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου, και να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να επιτύχουν ένα υγιές βάρος.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, και αυτός ο κίνδυνος ίσως μειωθεί από την επίτευξη ή  διατήρηση ενός υγιούς βάρους και ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Το μυστικό λοιπόν βρίσκεται στην μόνιμη ενσωμάτωση μικρών αλλαγών στην καθημερινότητα μας.

Facebooktwitterlinkedinmail