Καρκίνος του ενδομητρίου

 

Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος του ενδομητρίου

– Φυτικές ίνες

– Φρούτα και λαχανικά: λυκοπένιο και καροτενοειδή

-Φυσική δραστηριότητα

 

Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος του ενδομητρίου

– Παχυσαρκία

– Έκθεση σε οιστρογόνα

 

 

Καρκίνος των ωοθηκών
Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος των ωοθηκών

– Πρόωρη εγκυμοσύνη

– Η υψηλή κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών

– Λουτεϊνη, βήτα – καροτίνη

– Λήψη αντισυλληπτικών εκ του στόματος

– Εμμηνόπαυση

-Βιταμίνη Ε

 

Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος των ωοθηκών

– Μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών εκ του στόματος

– Μη τεκνοποίηση

– Συχνή αναφορά μετεωρισμού, κοιλιακής διατάσεως, αυξημένη ανάγκη για ούρηση και πυελικό άλγος μπορεί να είναι ενδεικτικά της ενάρξεως

 

Σημαντικά σημεία της διατροφικής υποστήριξης και καρκίνος ενδομητρίου και ωοθηκών:

  • Σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην πρόκληση καρκίνου των ωοθηκών. Έχει αναφερθεί ότι το ζωικό λίπος και το κόκκινο κρέας είναι πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι νόσος οιστρογόνο-εξαρτώμενη. Έχει βρεθεί ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη περιφερική μετατροπή της ανδροστενδιόνης σε οιστρόνη που παρατηρούνται στις παχύσαρκες.
  • Εάν λαμβάνετε κάποιο είδος θεραπείας, είναι σημαντικό να λάβετε ένα εξατομικευμένο κλινικό διατροφικό πλάνο για την κατάσταση σας.

 

Διατροφή και Καρκίνος του Ενδομητρίου και των Ωοθηκών