Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού 
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ασπιρίνη
  • Ασβέστιο : μειώνει την επίπτωση των χολικών οξέων
  • Καροτενοειδή και λυκοπένιο: ντομάτα, καρπούζι, σπανάκι, κατσαρό λάχανο, μπρόκολο, μαρούλι , γκρέιπφρουτ
  • Κουρκουμίνη: δύναται να δράσει προστατευτικά
  • Φυτικές ίνες και άμυλο: δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα
  • Φλαβονοειδή:  φρούτα και  λαχανικά όπως  μήλα, κρεμμύδια, τσάι
  • Φολικό οξύ: σπανάκι, μπρόκολο,  σπαράγγι, αβοκάντο,  χυμός από πορτοκάλι,  ξηρά φασόλια, και ενισχυμένα δημητριακά
  • Χαμηλή κατανάλωση κρέατος, διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως
  • Καφές δύναται να έχει προληπτική δράση
  • Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα
  • Πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων
  • Φυσική δραστηριότητα
  • Αφαίρεση πολυπόδων σε πρώιμο στάδιο.
  • Η υψηλή πρόσληψη σεληνίου μπορεί να μειώσει τους πολύποδες
  • Ακόρεστα λιπαρά:  Επιβραδύνουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του κόλου.
  • Βιταμίνη Β6: ανεπάρκειά της εμπλέκεται στην ορθοκολική καρκινογένεση, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που καταναλώνουν οινόπνευμα
  • Βιταμίνη D: η έλλειψή της μπορεί να προωθήσει την αύξηση καρκίνου του κόλου

 

Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού 
  • Αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  •  Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  •  Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών
  •  Αντίσταση στην ινσουλίνη
  •  Υψηλή πρόσληψη θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών οξέων
  •  Οικογενειακό ιστορικό
  •  Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  •  Υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
  •  Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
  •  Σόγια: τα συμπληρώματα της πρωτεΐνης σόγιας δύναται να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του κόλου
  •  Ψήσιμο στη σχάρα κρέατος και ψάριών προάγουν την διαμόρφωση ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών

 

Σημαντικά σημεία διατροφικής υποστήριξης και καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού:

 

Διατροφή και Καρκίνος του Παχέος Εντέρου και του Ορθού