Επειδή δεν είμαστε μόνο ότι τρώμε, αλλά και ότι σκεφτόμαστε και πράττουμε, η φιλοσοφία που προσπαθώ να περάσω στους ασθενείς μου είναι η επίτευξη ισορροπίας στο μυαλό, στην ψυχή και στο σώμα, που σκοπό έχει να οδηγήσει στη διατροφική αυτογνωσία του καθενός. Η επιστήμη της διατροφής με την αλληλεπίδραση των μάκρο και μίκρο θρεπτικών συστατικών το πετυχαίνει. Ούτως ή άλλως υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας και η διατροφή είναι ουσιώδης σε κάθε βήμα του ανθρώπου για την επίτευξη της ισορροπίας εν γένει.

Επίσης, μεγάλο ποσοστό ασθενών αδυνατεί να σιτιστεί από τη φυσιολογική οδό. Αυτό αποτέλεσε κίνητρο για εμένα και παρόλο που ακόμη η τεχνητή διατροφή δεν είναι τόσο «δημοφιλής», προσπαθώ να εδραιώσω τις μεθόδους της (όταν είναι απαραίτητο), στοχεύοντας στην πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και την αποφυγή του υποσιτισμού και εν τέλει της υποθρεψίας τους. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το σώμα νοσεί είναι απαραίτητο να μεριμνούμε για τη θρέψη του ασθενούς, αφού η υποθρεψία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και θα σταθεί εμπόδιο στην όποια θεραπεία. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που η δια του στόματος σίτιση είναι πιο δύσκολη ή αδύνατη, σχεδιάζω υποστηρικτικά πλάνα διατροφής εξετάζοντας πάντα τη λήψη συμπληρωματικής ή εντερικής ή παρεντερικής σίτισης, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις, στοχεύοντας πάντα στην καλύτερη δυνατή έκβαση του περιστατικού, μειώνοντας έτσι τον χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης του. Από αυτό το ενδιαφέρον προέκυψε και η ενασχόλησή μου με την επίσημη μετάφραση των εγχειριδίων κλινικής διατροφής, της Αμερικάνικης Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής (ASPEN) στα ελληνικά.

Ακόμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα και την ομάδα μου παρουσιάζει και η ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η διατροφή μόνη της δεν είναι επαρκής αλλά είναι ουσιώδης στη μάχη και νίκη κατά του καρκίνου, παράλληλα με την οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση (θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή) αποφασίσει ο θεράπων ιατρός. Η διατροφή είναι κομβικής σημασίας και ο σκοπός της διατροφικής παρέμβασης είναι η ενίσχυση του οργανισμού με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η εξατομικευμένη αντιμετώπιση ή η πρόληψη όλων των παρενεργειών της θεραπείας (που είναι απαραίτητη), η εξασφάλιση της φυσιολογικής – σταθερής  καθημερινότητας  του ασθενούς και η ενίσχυση της δύναμής του. Τέλος, πιστεύω μου είναι ότι η επιστήμη της διαιτολογίας πρέπει να «συναντά» και να συνεργάζεται με την επιστήμη της ιατρικής και άλλες κλινικές ειδικότητες, γιατί έτσι παρέχεται η δυνατότητα η αντιμετώπιση του ασθενούς να γίνεται πιο ολοκληρωμένη, ταχεία, εξατομικευμένη και επιτυχημένη.

Με εκτίμηση,

ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία

Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General (Τέως ΙΑΣΩ General)

 
Η Φιλοσοφία μου