Προστατευτικοί παράγοντες
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εσπεριδοειδή (βιταμίνη C, βήτα καροτίνη,
λυκοπένιο - Φυσική δραστηριότητα και έλεγχος σωματικού βάρους
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ψευδάργυρος
Παράγοντες κινδύνου
- Κάπνισμα
- Κατανάλωση οινοπνεύματος
- Κατανάλωση ύδατος χωρίς επεξεργασία
Διατροφική Παρέμβαση:
- Η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη ενισχύει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μετά την ακτινοβολία είναι δυνατό να προκληθεί ξηροστομία , εξέλκωση , αιμορραγία και πόνος ενώ μετά από χημειοθεραπεία, ναυτία, έμετος, αδυναμία, και κόπωση είναι συμπτώματα που δύναται να εμφανιστούν.
- Θα πρέπει να αποφευχθεί το σύνδρομο επανασίτισης. Για ασθενείς οι οποίοι υποσιτίζονται για μια εβδομάδα ή περισσότερο η πρόοδος θα πρέπει να είναι σε αργό ρυθμό. Η λήψη θειαμίνης και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β κρίνεται σημαντική.
- Προτείνεται μια διατροφή πλούσια σε ενέργεια και πρωτεΐνες με πολτοποιημένα τρόφιμα ή εξατομικευμένο πλάνο τεχνίτης σίτισης.