Φιλοσοφία | karafillides

Η φιλοσοφία μου

Επειδή δεν είμαστε μόνο ότι τρώμε, αλλά και ότι σκεφτόμαστε και πράττουμε, η φιλοσοφία που προσπαθώ να περάσω στους ασθενείς μου είναι η επίτευξη ισορροπίας στο μυαλό, στην ψυχή και στο σώμα, που σκοπό έχει να οδηγήσει στη διατροφική αυτογνωσία του καθενός. Η επιστήμη της διατροφής με την αλληλεπίδραση των μάκρο και μίκρο θρεπτικών συστατικών το πετυχαίνει. Ούτως ή άλλως υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας και η διατροφή είναι ουσιώδης σε κάθε βήμα του ανθρώπου για την επίτευξη της ισορροπίας εν γένει.

 

Ο στόχος μου

Μεγάλο ποσοστό ασθενών αδυνατεί να σιτιστεί από τη φυσιολογική οδό. Αυτό αποτέλεσε κίνητρο για εμένα και παρόλο που ακόμη η τεχνητή διατροφή δεν είναι τόσο «δημοφιλής», προσπαθώ να εδραιώσω τις μεθόδους της (όταν είναι απαραίτητο). Στόχος είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών των ασθενών και η αποφυγή του υποσιτισμού και εν τέλει της υποθρεψίας τους. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το σώμα νοσεί είναι απαραίτητο να μεριμνούμε για τη θρέψη του ασθενούς. Διότι η υποθρεψία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και θα σταθεί εμπόδιο στην όποια θεραπεία.

Υποστηρικτικά πλάνα διατροφής

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που η δια του στόματος σίτιση είναι πιο δύσκολη ή αδύνατη, σχεδιάζω υποστηρικτικά πλάνα διατροφής. Εξετάζεται πάντα η λήψη συμπληρωματικής ή εντερικής ή παρεντερικής σίτισης. Αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Στοχεύοντας πάντα στην καλύτερη δυνατή έκβαση του περιστατικού, μειώνοντας έτσι τον χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης του. Από αυτό το ενδιαφέρον προέκυψε και η ενασχόλησή μου με την επίσημη μετάφραση των εγχειριδίων κλινικής διατροφής, της Αμερικάνικης Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής (ASPEN) στα ελληνικά.

Ογκολογικοί ασθενείς

Ακόμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα και την ομάδα μου παρουσιάζει και η ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η διατροφή μόνη της δεν είναι επαρκής. Αλλά είναι ουσιώδης στη μάχη και νίκη κατά του καρκίνου, παράλληλα με την οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση (θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή) αποφασίσει ο θεράπων ιατρός. Η διατροφή είναι κομβικής σημασίας και ο σκοπός της διατροφικής παρέμβασης είναι η ενίσχυση του οργανισμού με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εξατομικευμένη αντιμετώπιση ή και πρόληψη όλων των παρενεργειών της θεραπείας (που είναι απαραίτητη),  εξασφάλιση της φυσιολογικής – σταθερής  καθημερινότητας  του ασθενούς και ενίσχυση της δύναμής του είναι το ζητούμενο.

 

Η επιστήμη της διαιτολογίας

Τέλος, πιστεύω μου είναι ότι η επιστήμη της διαιτολογίας πρέπει να «συναντά» και να συνεργάζεται με την επιστήμη της ιατρικής και άλλες κλινικές ειδικότητες. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα η αντιμετώπιση του ασθενούς να γίνεται πιο ολοκληρωμένη, ταχεία, εξατομικευμένη και επιτυχημένη.

 

 

Μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις μπορείτε να γνωρίσετε τη φιλοσοφία και την προσέγγιση που ακολουθούμε στο Διαιτολογικό Γραφείο μας….

 • Ποια είναι η προσέγγισή σας σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους;

  1.  Εντοπισμός και διαχείριση της αιτίας που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
  2.  Σχεδιασμός εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων, κατάλληλων για ισορροπημένη απώλεια βάρους, επίτευξη μεταβολικής ισορροπίας κλπ.
  Επειδή δεν είμαστε μόνο ότι τρώμεαλλά και ότι σκεφτόμαστε και πράττουμε, η φιλοσοφία που προσπαθώ να περάσω στους πελάτες μου είναι η επίτευξη ισορροπίας στο μυαλό, στην ψυχή και στο σώμα. Σκοπό έχει να οδηγήσει στη διατροφική αυτογνωσία του καθενός. Η επιστήμη της διατροφής με την αλληλεπίδραση των μάκρο και μίκρο θρεπτικών συστατικών το πετυχαίνει. Ούτως ή άλλως υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας. Και η διατροφή είναι ουσιώδης σε κάθε βήμα του ανθρώπου για την επίτευξη της ισορροπίας εν γένει. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική σε όσους έχουν προσπαθήσει να χάσουν βάρος και έχουν αποτύχει.

   

 • Τι εννοείται με τους όρους «διατροφική αυτογνωσία» και «διατροφική κουλτούρα»;

  Ισορροπία στο μυαλό, την ψυχή και το σώμα… και όλο αυτό να αντικατοπτρίζεται στις διατροφικές επιλογές και συμπεριφορά. Να μάθει να τρώει κάποιος με ενσυναίσθηση και ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός και τις προτιμήσεις του.

 

 • Ποσό σημαντική θεωρείται η διατροφική υποστήριξη των ασθενών και ποιοι ασθενείς προτείνεται να υποστηρίζονται διατροφικά;

  Όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτως παθολογίας. Το σώμα συνήθως υπερλειτουργεί. Ανάλογα με τη νόσο που υπάρχει υπάρχουν όργανα και ιστοί που υπολειτουργούν ή έχουν καταστραφεί πλήρως. Και άλλα που υπερλειτουργούν για να καλύψουν τη ζημία.
  Τα εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα λοιπόν, με πολύ συγκεκριμένο και ακριβή ορισμό ποσοτήτων των μάκρο και μικροθρεπτικών συστατικών θα «ανακουφίσουν» κάποια όργανα ή ιστούς ή θα «αποσυμφορίσουν» άλλα. Και μπορεί να μειώσουν ή και να διακόψουν το ρυθμό εξέλιξης της εκάστοτε νόσου. Άρα, θεωρείται πλέον απαραίτητο.

 

 • Πως μπορεί να συμβάλλει η διατροφική υποστήριξη στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο;

  Η διατροφική παρέμβαση είναι υψίστης σημασίας.
  Η διατροφή μόνη της δεν είναι επαρκής αλλά είναι ουσιώδης μαζί με την όποια θεραπεία κρίνει ο θεράπων ιατρός. Βοηθά στην αντιμετώπιση κάποιων πιθανών παρενεργειών πχ: απώλεια βάρους, απώλεια δύναμης, ανορεξία, αλλαγές στην γεύση, ναυτία, διαρροϊκές κενώσεις, δυσκοιλιότητα, ενοχλήσεις στα άνω και κάτω άκρα, κατάθλιψη. Βελτιώνει τη δράση των φαρμάκων, αυξάνει την επιβίωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς με στόχο να διατηρεί τις δυνάμεις του καθόλη την διάρκεια της θεραπείας.

 

 • Οι μέθοδοι τεχνητής διατροφή έχουν τη θέση που θα έπρεπε ως μέρος της ίασης – θεραπευτικής παρέμβασης των ασθενών;

  Δυστυχώς στην Ελλάδα όχι ακόμα.….  Όμως, μεγάλο ποσοστό ασθενών αδυνατεί να σιτιστεί από τη φυσιολογική οδό. Αυτό αποτέλεσε κίνητρο για εμένα και παρόλο που ακόμη η τεχνητή διατροφή δεν είναι τόσο «δημοφιλής», προσπαθώ να εδραιώσω τις μεθόδους της (όταν είναι απαραίτητο), στοχεύοντας στην πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και την αποφυγή του υποσιτισμού και εν τέλει της υποθρεψίας τους. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το σώμα νοσεί είναι απαραίτητο να μεριμνούμε για τη θρέψη του ασθενούς, αφού η υποθρεψία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και θα σταθεί εμπόδιο στην όποια θεραπεία. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που η δια του στόματος σίτιση είναι πιο δύσκολη ή αδύνατη, σχεδιάζω υποστηρικτικά πλάνα διατροφής εξετάζοντας πάντα τη λήψη συμπληρωματικής ή εντερικής ή παρεντερικής σίτισης, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις, στοχεύοντας πάντα στην καλύτερη δυνατή έκβαση του περιστατικού, μειώνοντας έτσι τον χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης του.

Με εκτίμηση,

ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία

Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General (Τέως ΙΑΣΩ General)

 
Η Φιλοσοφία μου