Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης αποφοίτησε από το Institute of Human Nutrition, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, στην κατηγορία των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως με μεταπτυχιακό τίτλο Master in Human Nutrition το 2004. Επίσης είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Leeds Μ. της Μεγάλης Βρετανίας με πτυχίο BSc (Hons) in Applied Human Nutrition and Dietetics (2002).
image

Επαγγελματική Προϋπηρεσία

Έχει εργαστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (U.K – N.H.S, Chase Farm Hospital North London, Primary Care North London, North Middlesex Hospital North London, St Anne’ s Hospital North London, Milton Keynes General District Hospital, Milton Keynes Health Promotion, Enfield Primary Care) σαν κλινικός διατολόγος-διατροφολόγος, με ειδίκευση στην προαγωγή της υγείας (health promotion) και τις κλινικές περιπτώσεις.   Έχει διατελέσει Σύμβουλος Διατροφής στην εταιρία Friesland Coberco Dairy Foods Company στην Ολλανδία και μέλος της ομάδας συμβούλων διατροφής στην Friesland Hellas στην Ελλάδα , σύμβουλος διατροφής της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου καθώς και σύμβουλος διατροφής στο Υγεία IVF Εμβρυογένεσις.   Το 2017 βραβεύτηκε στο ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα, ως ο μοναδικός κλινικός – διαιτολόγος μαζί με άλλους δεκαοκτώ διακεκριμένους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για τον σπουδαίο ρόλο τους μέσω του έργου τους στην προαγωγή της καλής υγείας.
image

Σήμερα

Ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης είναι Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Metropolitan General και Επιστημονικός Σύμβουλος Διατροφής στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ. Είναι εμπνευστής και δημιουργός της πρωτοποριακής υπηρεσίας στον ευρωπαϊκό χώρο με τίτλο “Εξατομικευμένη Διατροφική Φροντίδα” / “Advanced Patient Nutrition” , η οποία πραγματοποιείται σε όλους τους ασθενείς των νοσοκομείων Metropolitan General και ΜΗΤΕΡΑ σε όλες τις κλινικές, για την μετάβαση των ασθενών από την νοσοκομειακή διατροφή σε ένα ελεύθερο καθημερινό διατροφικό πλάνο, μέσω εξατομικευμένων γραπτών και προφορικών πληροφοριών.  

Νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και σήμερα διευθύνει το Διαιτολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Metropolitan General (Τέως ΙΑΣΩ General). Κατά την καθημερινή του δραστηριότητα στο Metropolitan General είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του διαιτολογίου όλων των νοσηλευόμενων ασθενών. Παρέχει υπηρεσίες κλινικής διαιτολογίας σε επιλεγμένα παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά. Είναι υπεύθυνος εντερικής και παρεντερικής σίτισης όλων των τμημάτων, συμπεριλαμβανόμενου της ΜΕΘ της κλινικής. Παράλληλα συνεργάζεται με τις ογκολογικές ομάδες της κλινικής με σκοπό την υποστήριξη της θρέψης όλων των ογκολογικών ασθενών.  

Έχει ομάδα υποστήριξης θρέψης με  σκοπό:

 • τη διατροφική παρέμβαση
 • την ενίσχυση του οργανισμού με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
 • την εξατομικευμένη αντιμετώπιση ή την πρόληψη όλων των παρενεργειών της θεραπείας (που είναι απαραίτητη)
 • και την εξασφάλιση της φυσιολογικής – σταθερής  καθημερινότητας  του ασθενούς και την ενίσχυση της δύναμής του

Ταυτόχρονα λειτουργεί τακτικό εξωτερικό γραφείο κλινικής διαιτολογίας στο οποίο πραγματοποιούνται συνεδρίες, κατόπιν ραντεβού, για διαιτολογική εξέταση -υποστήριξη εξωτερικών ασθενών, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για μείωση βάρους και τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς, μέσω επίτευξης διατροφικής αυτογνωσίας και σεβασμού της διατροφικής κουλτούρας του καθενός.  

Παράλληλα διατηρεί και προσωπικό διαιτολογικό γραφείο επί της οδού Μεσόγειων 64 στους Αμπελόκηπους, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (μέτρηση του βασικού μεταβολισμού και μέτρηση ανάλυσης σύστασης σώματος, είτε με τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ) είτε με υπέρηχο) αλλά και χώρου διασκεπτηρίου.  

Στο γραφείο πραγματοποιούνται συνεδρίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς που οδηγούν στη μείωση βάρους και στη μόνιμη διατήρηση του. Επιπλέον, είναι δημιουργός της μεθόδου Body Composition Transformation 8 (BCT8), μια πρωτοποριακή μέθοδο αδυνατίσματος και τελειοποίησης σώματος για πολύ γρήγορο αδυνάτισμα.

Επίσης διδάσκει το μάθημα της Διαιτολογικής Υποστήριξης Βαριατρικού Ασθενούς στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών με τίτλο  «Προηγμένη Λαπαροσκοπική-Βαριατρική Χειρουργική» το οποίο ιδρύθηκε υπό την εποπτεία της Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής κλινικής Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους χειρουργούς και ειδικευόμενους , διανύοντες τα δύο τελευταία έτη της ειδικότητος.  

Είναι εμπνευστής και ιδρυτής του ιστοτόπου ΥouDiet στην Ελλάδα, Μεγ. Βρετανία, και ΗΠΑ, μέσω του οποίου παρέχονται συμβουλές και προγράμματα διατροφής σε εγγεγραμμένους χρήστες.

Κλινικό Ενδιαφέρον

Βασικό του ενδιαφέρον αποτελεί η προώθηση των αρχών της ισορροπημένης διατροφής  τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και σε ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδία, οι έγκυες κτλ.

Στα πλαίσια αυτά έχει ασχοληθεί με:

 • συγγραφή βιβλίων
  («Διατροφή με Γεύση» μαζί με την γνωστή chef Μαρία Λόη) και τη συγγραφή ενός κεφαλαίου στο 1ο βιβλίο του Π.Σ.Δ.Δ.  («Πρακτικός οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο»)
 • επιστημονική επιμέλεια βιβλίων
  («Περιμένοντας τον πελαργό» ένα βιβλίο για την διατροφή στην εγκυμοσύνη)
 • επιστημονική επιμέλεια παιδικών CD
  (Μουσικό παραμύθι «Οικογένεια Γάντη» με τον γνωστό δημοσιογράφο Σταύρο Μονεμβασιότη)
 • οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την προώθηση της άσκησης και της διατροφής σε σχολεία
  (σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα των φυσικοθεραπευτών και εργοφυσιολόγων του νοσοκομείου Metropolitan General)
 • αρθρογραφεί στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο
  (Ελεύθερο τύπο, fΖΗΝ, Αδέσμευτο τύπο, Πρωταθλητή, Elle, Τηλεθεατής, Κουζινομαγειρέματα, iatronet, elle.gr  και άλλα) και έχει παρουσιάσει ενότητες διατροφικών συμβουλών σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια. (Mega Channel, Ant1, ΝΕΤ, ΕΡΤ1, Star κτλ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αποτελεί η προώθηση της επιστήμης της κλινικής διατροφής στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό έχει ασχοληθεί με την επίσημη μετάφραση των εγχειριδίων κλινικής διατροφής, της Αμερικάνικης Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής (ASPEN), στα ελληνικά που κυκλοφορεί με επιτυχία από της εκδόσεις Ζεβελεκάκη.

Έχει λάβει μέρος σε έρευνες και σεμινάρια που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ σχετικά με το ρόλο της διατροφής στο βασικό μεταβολισμό, στην απώλεια-διατήρηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην παχυσαρκία αλλά και την διατροφή της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ζωής. Συνεχίζει την επιστημονική του ενημέρωση παρακολουθώντας συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πιστοποιήσεις – Μετεκπαιδεύσεις

Συνεχίζοντας την εκπαίδευση του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με πολλές πιστοποιήσεις και μετεκπαιδεύσεις, όπως:
 • Obesity From Pediatrics to Geriatrics: The Problems/The Solutions, Columbia Presbyterian Medical Center, New York, USA
 • Women and Micronutrients: Addresing the Gap Throughout the LifeCycle, Columbia University Medical Center, New York, USA
 • Critical Care Nutrition, FRANC ’17, Bad Homburg, Germany
 • Perioperative Nutrition in Abdominal Surgery: Recommendations and Reality, Adriatic Club of Clinical Nutrition, Vienna
 • Approach to parenteral nutrition, LLL Programme on Clinical Nutrition and Metabolism, ESPEN
 • Approach to oral and enteral nutrition, LLL Programme on Clinical Nutrition and Metabolism, ESPEN
 • Helping People Change, the Health Education Authority, UK
 • Multi – Disciplinary Training, Milton Keynes, NHS, UK
 • Baby Food, Quality and Production, Friesland Coberco, Leeuwarden, Holland
 • Food Hygiene Certificate, the Royal Society, UK
 • Total Nutrition Therapy: What’s New In the Nutritional Management of the Geriatric Patient, The Athens Medical Society
  Η εκπαίδευση και το βιογραφικό του Ευμένη Καραφυλλίδη εμπλουτίζονται συνεχώς, χάρη στο ανήσυχο πνεύμα και την αγάπη για την επιστήμη του, με πλήθος προσωπικών του ομιλιών σε επιστημονικά συνέδρια για την μεταβίβαση της σπουδαιότητας της διατροφικής υποστήριξης στην επίτευξη της υγείας και στην ενίσχυση και ολοκλήρωση της ιατρικής πράξης.

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Εξατομικευμένη Διατροφική Φροντίδα