Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του Metropolitan General και Επιστημονικός Σύμβουλος Διατροφής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, Ομίλου HHG, συμμετείχε στο 70 Επιστημονικό Συνέδριο Φαρμακευτικής Φροντίδας  της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, στα πλαίσια της 14ης HEALTH EXPO ATHENS με θέμα ομιλίας “Διατροφικές Συμβουλές στο Φαρμακείο για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις”. 

Θεαματική ήταν η επιτυχία που σημείωσε  η 14η HEALTH EXPO ATHENS , εδραιώνοντας πρώτη, την επιστροφή στη συνεδριακή κανονικότητα μετά την εποχή της πανδημίας και αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε 3.358 επισκέπτες, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου, φοιτητές, δημοσιογράφοι και στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου

 

Η ομιλία του κ. Καραφυλλίδη διαπραγματεύτηκε ζητήματα όπως:

Η σημασία της διατροφικής ενημέρωσης των φαρμακοποιών για την επίδραση της διατροφής στην φαρμακευτική αγωγή.

Οι φαρμακοποιοί αποτελούν την πρώτη γραμμή επικοινωνίας με τον ασθενή στον τομέα της υγείας

 

Η αλληλεπίδραση φαρμάκων – τροφών στον σακχαρώδη διαβήτη, στις καρδιαγγειακές, νεφρικές και γενικές κλινικές παθήσεις

-Κατά την διάρκεια λήψης αντιβίωσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν την δράση τους

-Όταν υπάρχει υψηλή χοληστερόλη ορού συνίσταται έως και 4 αυγά την εβδομάδα

-Σε μια “δίαιτα άλιπη” τα γραμμάρια διαιτητικού  λίπους που μπορούν να καταναλωθούν ανέρχονται στα 50γρ και λιγότερο την ημέρα. Πως όμως μεταφράζεται διαιτητικά η σύσταση αυτή;

-Στον σακχαρώδη διαβήτη δεν απαγορεύεται η κατανάλωση υδατανθράκων αλλά η σωστή διαχείριση των γευμάτων ισο-υδατανθρακικά

-Στις νεφρικές παθήσεις το κρέας, το ψάρι και γενικά οι πρωτεΐνες μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και όχι 1-3 φορές την εβδομάδα

-Στις παθήσεις του θυροειδούς αδένα, τα συμπληρώματα διατροφής ασβεστίου – σιδήρου πρέπει να λαμβάνονται 2 – 4 ώρες πριν την λήψη του φαρμάκου λεβοθυροξίνη για αποτροπή της μειωμένης απορρόφησης

 

 

Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο και ο ρόλος της τεχνίτης σίτισης

-Η καρκινική καχεξία επηρεάζει το 20-40% όλων των καρκινικών ασθενών

-Η σημασία των συμπληρωμάτων τεχνιτής σίτισης είναι πολύ σημαντική ώστε να εξασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια των ασθενών. Ο τρόπος χορήγησης τους θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες οδηγίες για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο κλινικός διαιτολόγος

 

 

Η σπουδαιότητα της επιστημονικής συνεργασίας από όλους τους επαγγελματίες υγείας για την επίτευξη της καλής υγείας του ασθενούς

-Το κλειδί της θεραπευτικής θεραπείας και η εξασφάλιση της υγείας του ασθενούς είναι η συνεργασία όλων των ιατρικών ειδικοτήτων