Πήρα την πρωτεΐνη μου σήμερα..;

«Από πού μπορείτε να πάρετε την πρωτεΐνη σας;» Είναι ίσως η Νο.1 ερώτηση για τους χορτοφάγους και τους αυστηρά χορτοφάγους (vegans) σε ότι αφορά τη διατροφή τους.

Μα γιατί; Στις Δυτικές Χώρες σήμερα, η ανεπάρκεια πρωτεΐνης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη ( εκτός των νοσηλευόμενων ασθενών). Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι των δυτικών κοινωνιών παίρνουν δύο φορές την πρωτεΐνη που το σώμα τους έχει πραγματικά ανάγκη.

Ο μύθος «πρωτεΐνη» είναι ένα από τα πολλά θέματα που θίγονται στις ημέρες μας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταπέσει κάποιος σε ανεπάρκεια πρωτεϊνών στη Δύση, αν δεν λιμοκτονεί κυριολεκτικά, αν δεν νοσεί από AIDS ή αν δεν είναι ογκολογικός ασθενής. Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε μόνο 0,8 – 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα κάτι που αντιστοιχεί περίπου 50 γραμμάρια για κάποιον που ζυγίζει 65 κιλά, η πρόσληψη των οποίων μπορεί να επιτευχθεί εύκολα από τους περισσότερους ανθρώπους.

Αλλά όταν πρόκειται για την πρωτεΐνη, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη  πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων από την συνιστώμενη δεν είναι στην πραγματικότητα «ευεργετική». Μια μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 διαπίστωσε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ζωική πρωτεΐνη συνδέονται με πενταπλάσια αύξηση κινδύνου πρόκλησης θανάτου από διαβήτη και τετραπλάσια από καρκίνο, παράγοντες που είναι συγκρίσιμοι και με το κάπνισμα. Και για πρώτη φορά, η Διαιτητικές Οδηγίες καλούν τώρα ορισμένες ομάδες αυτών, δηλαδή άνδρες και εφήβους να μειώσουν τη μεγάλη κατανάλωση τροφίμων που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας και τα αυγά, έτσι ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους.

Έτσι, τι είναι αυτό που κάνει τις δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη τόσο επικίνδυνες; Λόγο μπορεί να αποτελέσει ότι τα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη τρόφιμα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και σίγουρα πολλά από αυτά που καταναλώνονται δεν είναι βιολογικά – «καθαρά»

Μια υγιεινή διατροφή με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, από την άλλη πλευρά, παρέχει εύκολα όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα μας, χωρίς να συνοδεύεται από τους κινδύνους για την υγεία. Όλα τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, περιέχουν πρωτεΐνη, ενώ ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, τα καρύδια, οι φακές, το tofu, και η κινόα αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης.

Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την πρωτεΐνη που προσλαμβάνετε. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ακόμα ότι το 90 τοις εκατό των χωρών παγκοσμίως ξεπερνούν τις  απαιτήσεις τους σε πρωτεΐνη.

Ποιες είναι τελικά οι πραγματικές ανεπάρκειες στη τυπική – Δυτική – διατροφή; Έρευνες στις ΗΠΑ δείξανε ότι 9 στους 10 Αμερικανούς δεν τρώνε αρκετά λαχανικά, ενώ ένα επιβλητικό 97 τοις εκατό αποτυγχάνει  να ανταποκριθεί στις συστάσεις ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες και μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης, και την καταπολέμηση του καρκίνου. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Γεροντολογίας (The Journal of Gerontology), διαπίστωσε ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να αποτελούν το κλειδί για την επιτυχημένη γήρανση.

Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, την τρέχουσα επιδημία των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκία, θα πρέπει να σταματήσετε την καταμέτρηση γραμμαρίων πρωτεΐνης που «πρέπει» να λαμβάνετε και να αρχίσετε την αναζήτηση για το Που μπορείτε να βρείτε τις φυτικές σας ίνες; και πως θα μάθετε να τρώτε έξυπνα-ισορροπημένα και «καθαρά»!

Facebooktwitterlinkedinmail