Οι καρκίνοι συσχετιζόμενοι με παχυσαρκία είναι 12 τύπων. Σε τελευταίες μελέτες τα ποσοστά εμφάνισης αυτών των 12 τύπων καρκίνου αυξήθηκαν κατά 7% από το 2005 έως το 2014. Μια αύξηση που απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο που είχε παρουσιαστεί σχετικά με τη μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι επίσημοι φορείς υγείας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. , περισσότεροι από 630.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α. διαγνώστηκαν με καρκίνο που συνδέεται με το πλεονάζον λίπος, το 2014.

Οι ασθενείς με τύπους καρκίνου που σχετίζονται με το πλεονάζον βάρος αντιστοιχούν περίπου στο 40% των συνολικών ογκολογικών ασθενών, που διαγνώστηκαν στις Η.Π.Α. το 2014. Παρ’ ότι το συνολικό ποσοστό των νέων διαγνωσθέντων με καρκίνο έχει μειωθεί από το 1990, τα ποσοστά των ογκολογικών περιστατικών που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχουν αυξηθεί.

“Η σημερινή αναφορά δείχνει ότι σε κάποιους τύπους καρκίνου πηγαίνουμε προς την λάθος κατεύθυνση” , δήλωσε η Δρ. Anne Schuchat του CDC.

 

12 Καρκίνοι συσχετιζόμενοι με παχυσαρκία

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, οι καρκίνοι συσχετιζόμενοι με την παχυσαρκία είναι “12”.

 

Σε αυτούς τους τύπους συμπεριλαμβάνεται:

 1. μηνιγγίωμα
 2. πολλαπλό μυέλωμα
 3. αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και καρκίνος του θυρεοειδούς
 4. μετα-εμμηνοπαυσιακού μαστού
 5. χοληδόχου κύστης
 6.  στομάχου
 7. ήπατος
 8. παγκρέατος
 9. νεφρών
 10. ωοθηκών
 11. μήτρας
 12. κόλου και ορθού

Το 2013-2014, περίπου 2 στους 3 Αμερικανούς ενήλικες υπολογίζεται ότι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι ερευνητές  του CDC χρησιμοποίησαν  την βάση δεδομένων των στατικών στοιχείων για τον καρκίνο στις Η.Π.Α.  για να δουν πως η παχυσαρκία επηρεάζει το ποσοστό εμφάνισης του καρκίνου. Αν και εκτιμώνται ότι οι τύποι καρκίνου που είναι συνυφασμένοι με την παχυσαρκία έχουν αυξηθεί στους 12 από το  2005 ως το 2012, τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 23%, βοηθούμενο από την ανίχνευση, η οποία προλαμβάνει την εύρεση όγκων προτού αυτοί μετατραπούν σε καρκίνο.

Οι καρκίνοι που δεν συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία μειώθηκαν κατά 13%.

Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν γνωρίζουν για αυτή την σύνδεση. Τα ευρήματα λοιπόν δείχνουν ότι οι επιστήμονες υγείας πρέπει να ξεκαθαρίζουν στους ασθενείς την σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου, και να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να επιτύχουν ένα υγιές βάρος.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, και αυτός ο κίνδυνος ίσως μειωθεί από την επίτευξη ή  διατήρηση ενός υγιούς βάρους και ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Το μυστικό λοιπόν βρίσκεται στην μόνιμη ενσωμάτωση μικρών αλλαγών στην καθημερινότητα μας.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:

Παιδική παχυσαρκία – Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;