Σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη (δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου 2019 στο «The Lancet») έντεκα εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως το 2017 συσχετίστηκαν με κατανάλωση φτωχών σε ποιότητα τροφών, υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι και επεξεργασμένο κρέας που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου και διαβήτη.

Η κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας, όπως ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως, ήταν κατά μέσο όρο πολύ χαμηλή, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης, επεξεργασμένου κρέατος και αλατιού ιδιαίτερα αυξημένη. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ένας στους πέντε θανάτους το 2017 συνδέεται με κακές διατροφικές συνήθειες.

Η μελέτη Global Burden of Disease παρατήρησε τις τάσεις στη διατροφή από το 1990 έως το 2017 σε 15 διαφορετικές διαιτητικές επιλογές. Ο επικεφαλής της μελέτης ανέφερε χαρακτηριστικά αυτό που οι περισσότεροι έχουν σκεφτεί εδώ και αρκετά χρόνια … «Οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι υπεύθυνες για περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου στον κόσμο».

Οι κυριότεροι παράγοντες διατροφικού κινδύνου είναι η υψηλή πρόσληψη νατρίου ή η μειωμένη/ανεπαρκής πρόσληψη τροφών υψηλής διατροφικής αξίας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, λαχανικά.

Στη συγκεκριμένη εργασία αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν μόνο το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καρπών και σπόρων και 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα (από τη συνιστώμενη) ζαχαρούχων ποτών ημερησίως. Ακολουθούσαν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα και trans λιπαρά που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και πολλούς τύπους καρκίνου. Επίσης, η δίαιτα περιελάμβανε λιγότερο από το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας δημητριακών ολικής αλέσεως και σχεδόν διπλάσια από την συνιστώμενη ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος.

Στην ανάλυση των αιτιών θανάτου διαπιστώθηκε από τους 11 εκατομμύρια θανάτους το 2017, σχεδόν τα 10 εκατομμύρια ήταν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περίπου 913.000 από καρκίνο και σχεδόν 339.000 από διαβήτη τύπου 2.

Άρα είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί η σπουδαιότητα της ισορροπημένης και «έξυπνης» συνολικά διατροφής με ποικιλία στις ομάδες τροφίμων, αλλά φυσικά και έμφαση στην προέλευση των πρώτων υλών.