Ενώ οι περισσότεροι έχουν ακούσει ότι η διατροφή είναι σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου, στοχεύουν σε αυστηρές διατροφικές συνήθειες που απαιτούν πολλές και απαιτητικές αλλαγές. Δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση όταν «υγιεινές» διατροφικές προσεγγίσεις, έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα στοιχεία βασίζονται σε in vivo ή in vitro μελέτες με ανεπαρκή σχεδιασμό για να υποστηρίξουν διατροφικές συστάσεις.

Με βάση τη συστηματική ανασκόπηση χιλιάδων μελετών το World Cancer Research Fund (WCRF) και το AICR ανακοίνωσαν ότι μπορεί να αποτραπεί περίπου το ένα τρίτο από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου, κυρίως με την επίτευξη και τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, την συμμετοχή σε τακτικές σωματικές δραστηριότητες, την αποφυγή του καπνίσματος και τις υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Τακτική επανεξέταση των αναφορών στο αρχείο ενημέρωσης συνεχούς βάσης δεδομένων WCRF / AICR συνεχίζει να υποστηρίζει κυρίως πρότυπα διατροφής που εστιάζουν στην κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, (χορτοφαγική αλλά και η μεσογειακή διατροφή), αλλά και της διατροφικής ισορροπίας αναπτύσσοντας το Νέο Πιάτο της Διατροφής (New American Plate). Εστιάζει ιδιαίτερα στη σχέση που έχουν οι διάφορες μορφές καρκίνου με την περίσσεια σωματικού λίπους και τη διατροφή, δίνοντας προσοχή στις αναλογίες των τροφίμων και το μέγεθος των μερίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ακόμα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cancer Causes Control, αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες που συστήνει το WCRF / AICR έδειξε χαμηλότερη θνησιμότητα εξαιτίας του καρκίνου σε όσους πληρούν πλέον πιστά τις ανωτέρω συστάσεις.