Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος οισοφάγου, λαιμού και θυρεοειδούς

  1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εσπεριδοειδή (βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, λυκοπένιο
  2. Φυσική δραστηριότητα και έλεγχος σωματικού βάρους
  3. Δημητριακά ολικής αλέσεως
  4. Ψευδάργυρος

 

Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος οισοφάγου, λαιμού και θυρεοειδούς

  1. Κάπνισμα
  2. Κατανάλωση οινοπνεύματος
  3. Κατανάλωση ύδατος χωρίς επεξεργασία

 

Σημαντικά σημεία διατροφικής υποστήριξης και καρκίνος οισοφάγου, λαιμού και θυρεοειδούς:

  • Ενδέχεται να χρειαστεί ειδική διατροφή σε περίπτωση δυσφαγίας (πολτοποιημένα, υγρά). Να επισημανθεί ότι η ανοχή θα ποικίλει αναφορικά με την κατανάλωση ζεστών ή κρύων φαγητών αλλά και υγρών σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται εξατομίκευση του διατροφικού πλάνου.
  • Η κατανάλωση τροφίμων όπως  τα φασόλια , λαχανικά, ψάρια,  δημητριακά ολικής αλέσεως , εσπεριδοειδή πλούσια σε βιταμίνη C αλλά και τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο και  λυκοπένιο διαδραματίζουν σημαντικό προστατευτικό ρόλο.
  • Η αύξηση πρόσληψης των βιταμινών D3 , Α και C , ψευδαργύρου όπως και άλλων θρεπτικών στοιχείων που μπορεί να είναι χαμηλή έχει σημειωθεί  ως ιδιαίτερης σημασίας.
  • Αύξηση υγρών θεωρείται απαραίτητη καθώς η αφυδάτωση είναι κοινή.
  • Εάν η από του στόματος διατροφή δεν είναι εφικτή , ερεθιστικά τρόφιμα όπως το μαύρο πιπέρι, το τσίλι σε σκόνη και όξινα φρούτα ή χυμοί , όπως πορτοκάλι , γκρέιπφρουτ , και ντομάτα  πρέπει να αποφεύγονται.
  • Εάν λαμβάνετε κάποιο είδος θεραπείας, είναι σημαντικό να λάβετε ένα εξατομικευμένο κλινικό διατροφικό πλάνο για την κατάσταση σας.

 

Διατροφή & Καρκίνος οισοφάγου, λαιμού και οισοφάγου