Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος γαστρεντερικού συστήματος 

  1. Χαμηλή κατανάλωση κρέατος, διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως
  2. Φυτικές ίνες και άμυλο: δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα
  3. Δημητριακά ολικής αλέσεως
  4. Φυσική δραστηριότητα και έλεγχος σωματικού βάρους
  5. Πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων
  6. Βήτα καροτίνη και λυκοπένιο
  7. Κόκκινο κρασί
  8. Ψευδάργυρος
  9. Πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Α και ασκορβικό οξύ
  10. Μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών εκ του στόματος
  11. Όσπρια : φασόλια ( πλούσια σε φυτοοιστρογόνα)
  12. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ασπιρίνη
  13. Ασβέστιο : μειώνει την επίπτωση των χολικών οξέων
  14. Κουρκουμίνη: δύναται να δράσει προστατευτικά
  15. Φλαβονοειδή: φρούτα και  λαχανικά όπως  μήλα, κρεμμύδια, τσάι
  16. Φολικό οξύ: σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγι, αβοκάντο,  χυμός από πορτοκάλι,  ξηρά φασόλια, και ενισχυμένα δημητριακά
  17. Καφές δύναται να έχει προληπτική δράση
  18. Αφαίρεση πολυπόδων σε πρώιμο στάδιο.
  19. Ακόρεστα λιπαρά: Επιβραδύνουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του κόλου. καλές  πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια
  20. Βιταμίνη Β6: ανεπάρκειά της εμπλέκεται στην ορθοκολική καρκινογένεση, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που καταναλώνουν οινόπνευμα
  21. Βιταμίνη D: η έλλειψή της μπορεί να προωθήσει την αύξηση καρκίνου του κόλου

 

Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος γαστρεντερικού συστήματος 

  1. Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου
  2. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  3. Υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
  4. Υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος
  5. Οικογενειακό ιστορικό
  6. Παχυσαρκία
  7. Κάπνισμα
  8. Περιοδοντίτιδα ή φτωχή στοματική υγιεινή
  9. Κατανάλωση ύδατος χωρίς επεξεργασία
  10. Χαμηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως
  11. Αφλατοξίνες
  12. Μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή C ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με παχυσαρκία
  13. Χρόνιοι χολόλιθοι χωρίς θεραπεία
  14. Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών συμπλέγματος
  15. Αντίσταση στην ινσουλίνη
  16. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  17. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
  18. Σόγια: τα συμπληρώματα της πρωτεΐνης σόγιας μπορούν να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του κόλου
  19. Ψήσιμο στη σχάρα κρέατος και ψαριών προάγουν την διαμόρφωση ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών

 

Σημαντικά σημεία της διατροφικής υποστήριξης και καρκίνος γαστρεντερικού συστήματος:

Διατροφή και Καρκίνος Γαστρεντερικού Συστήματος