Ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων, αν και σπάνιος, απαιτεί εξειδικευμένη διατροφική προσέγγιση, ιδιαίτερα λόγω των πιθανών επιπτώσεων στη στοματική κοιλότητα, στη γεύση, στη σιαλόρροια και στη διαδικασία της μάσησης και της κατάποσης. Η διατροφή παίζει καίριο ρόλο τόσο στην υποστήριξη του ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας (χειρουργείο, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία) όσο και στη μετέπειτα αποκατάσταση.
Υπάρχουν διατροφικοί προστατευτικοί παράγοντες και παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των σιελογόνων αδένων;
Προστατευτικοί παράγοντες
- Λήψη φυτικών ινών
- Βιταμίνη C
Παράγοντες κινδύνου
- Κάπνισμα
- Υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος
- Έκθεση σε ακτινοβολία ιονισμού
Στόχοι Διατροφικής Παρέμβασης:
-
Διατήρηση επαρκούς ενεργειακής και πρωτεϊνικής πρόσληψης
-
Αντιμετώπιση προβλημάτων μάσησης/κατάποσης
-
Πρόληψη αφυδάτωσης λόγω ξηροστομίας
-
Ελαχιστοποίηση απώλειας μυϊκής μάζας
-
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της επούλωσης
-
Διατροφική υποστήριξη ανάλογα με τη θεραπεία
Σημαντικό σημείο διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο των σιελογόνων αδένων:
