Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει θεωρηθεί ότι είναι από τους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Συνετό είναι σε προληπτικό επίπεδο να υιοθετήσουμε μια υγιεινή διατροφή. Σε άλλη περίπτωση, η διατροφική παρέμβαση στον καρκίνο του παγκρέατος, όπως και στα περισσότερα ογκολογικά περιστατικά είναι αναγκαία για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση και θεραπεία του ασθενούς.

 

Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος παγκρέατος

  1. Λαχανικά: κρεμμύδια ,σκόρδο, σπανάκι, μπρόκολο κατσαρό λάχανο
  2. Εσπεριδοειδή φρούτα: πορτοκάλια
  3. Όσπρια : φασόλια ( πλούσια σε φυτοοιστρογόνα)
  4. Φυτικές ίνες

Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος παγκρέατος

  1. Κάπνισμα
  2. Παχυσαρκία
  3. Αντίσταση στην ινσουλίνη

 

Διατροφή και Καρκίνος του παγκρέατος
Διατροφική Παρέμβαση:
  1. Αναφορικά με την παγκρεατική ανεπάρκεια θα πρέπει να περιλαμβάνονται  τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT), λιποδιαλυτές βιταμίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ανεπάρκεια μπορεί να παρουσιαστεί σε ασβέστιο, σελήνιο , ψευδάργυρο με συνέπεια την επιτακτική ανάγκη συμπληρωματικής αγωγής.
  2.  Ενδέχεται να χρειαστεί  αντικατάσταση παγκρεατικών ενζύμων. Προτείνεται κατανάλωση μιας χαμηλής σε περιεκτικότητα σε λακτόζη  διατροφή όπως και χαμηλή σε λιπαρά ( 40-60 g ). Πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά τρόφιμα.
  3. Έξι έως οκτώ γεύματα ημερησίως μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτά σε σύγκριση με τρία γεύματα. Η καθυστερημένη γαστρική κένωση είναι συχνή, οπότε μπορεί επίσης να απαιτείται η αποφυγή απλών σακχάρων και πολύ ζεστών υγρών.
  4. Προτείνεται η κατανάλωση τροφίμων με προστατευτικές ιδιότητες.

Σημαντικά σημεία της διατροφικής υποστήριξης και καρκίνος του παγκρέατος:

 

Διατροφή και καρκίνος παγκρέατος

 

Η εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση στον καρκινοπαθή ασθενή, μπορεί να μειώσει τις πιθανές παρενέργειες της θεραπείας του και ταυτόχρονα να τον βοηθήσει να κρατήσει τις δυνάμεις του καθ’όλη τη διάρκειά της, εξασφαλίζοντας την μέγιστη αλλά και ευεργετική δράση των φαρμάκων που λαμβάνει.
Παρακολουθήσετε ένα σύντομο απόσπασμα από συνέντευξη του κ. Καραφυλλίδη για την εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση στους καρκινοπαθείς ασθενείς: