Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει θεωρηθεί ότι είναι από τους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Συνετό είναι σε προληπτικό επίπεδο να υιοθετήσουμε μια υγιεινή διατροφή. Σε άλλη περίπτωση, η διατροφική παρέμβαση στον καρκίνο του παγκρέατος, όπως και στα περισσότερα ογκολογικά περιστατικά είναι αναγκαία για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση και θεραπεία του ασθενούς.
Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος παγκρέατος
- Λαχανικά: κρεμμύδια ,σκόρδο, σπανάκι, μπρόκολο κατσαρό λάχανο
- Εσπεριδοειδή φρούτα: πορτοκάλια
- Όσπρια : φασόλια ( πλούσια σε φυτοοιστρογόνα)
- Φυτικές ίνες
Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος παγκρέατος
- Κάπνισμα
- Παχυσαρκία
- Αντίσταση στην ινσουλίνη
Διατροφή και Καρκίνος του παγκρέατος
Διατροφική Παρέμβαση:
- Αναφορικά με την παγκρεατική ανεπάρκεια θα πρέπει να περιλαμβάνονται τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT), λιποδιαλυτές βιταμίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ανεπάρκεια μπορεί να παρουσιαστεί σε ασβέστιο, σελήνιο , ψευδάργυρο με συνέπεια την επιτακτική ανάγκη συμπληρωματικής αγωγής.
- Ενδέχεται να χρειαστεί αντικατάσταση παγκρεατικών ενζύμων. Προτείνεται κατανάλωση μιας χαμηλής σε περιεκτικότητα σε λακτόζη διατροφή όπως και χαμηλή σε λιπαρά ( 40-60 g ). Πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά τρόφιμα.
- Έξι έως οκτώ γεύματα ημερησίως μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτά σε σύγκριση με τρία γεύματα. Η καθυστερημένη γαστρική κένωση είναι συχνή, οπότε μπορεί επίσης να απαιτείται η αποφυγή απλών σακχάρων και πολύ ζεστών υγρών.
- Προτείνεται η κατανάλωση τροφίμων με προστατευτικές ιδιότητες.
Σημαντικά σημεία της διατροφικής υποστήριξης και καρκίνος του παγκρέατος:
- Η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και πρωτεΐνης για την αποκατάσταση του βάρους που έχει χαθεί θεωρείται αναγκαία. Ο καρκίνος του παγκρέατος πιθανώς να οδηγήσει τον ασθενή να εμφανίσει υπεργλυκαιμία ή έχει εκτεταμένη ηπατική ανεπάρκεια χρειάζεται και κατανομή των υδατανθράκων για τη διαχείριση του διαβήτη.
- Εάν λαμβάνετε κάποιο είδος θεραπείας, είναι σημαντικό να λάβετε ένα εξατομικευμένο κλινικό διατροφικό πλάνο για την κατάσταση σας.
