Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει θεωρηθεί ότι είναι από τους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Φρόνιμο είναι σε προληπτικό επίπεδο να υιοθετήσουμε μια υγιεινή διατροφή. Σε άλλη περίπτωση η διατροφική παρέμβαση στον καρκίνο του παγκρέατος, όπως και στα περισσότερα ογκολογικά περιστατικά είναι αναγκαία για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση και θεραπεία του ασθενούς.

Προστατευτικοί παράγοντες

 1. Λαχανικά: κρεμμύδια ,σκόρδο, σπανάκι, μπρόκολο κατσαρό λάχανο
 2. Εσπεριδοειδή φρούτα: πορτοκάλια
 3. Όσπρια : φασόλια ( πλούσια σε φυτοοιστρογόνα)
 4. Φυτικές ίνες

Παράγοντες κινδύνου

 1. Κάπνισμα
 2. Παχυσαρκία
 3. Αντίσταση στην ινσουλίνη

Διατροφή και Καρκίνος του παγκρέατος

Διατροφική Παρέμβαση:

 1. Αναφορικά με την παγκρεατική ανεπάρκεια θα πρέπει να περιλαμβάνονται  τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT), λιποδιαλυτές βιταμίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ανεπάρκεια μπορεί να παρουσιαστεί σε ασβέστιο, σελήνιο , ψευδάργυρο με συνέπεια την επιτακτική ανάγκη συμπληρωματικής αγωγής.
 2.  Ενδέχεται να χρειαστεί  αντικατάσταση παγκρεατικών ενζύμων. Προτείνεται κατανάλωση μιας χαμηλής σε περιεκτικότητα σε λακτόζη  διατροφή όπως και χαμηλή σε λιπαρά ( 40-60 g ). Πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά τρόφιμα.
 3. Έξι έως οκτώ γεύματα ημερησίως μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτά σε σύγκριση με τρία γεύματα. Η καθυστερημένη γαστρική κένωση είναι συχνή, οπότε μπορεί επίσης να απαιτείται η αποφυγή απλών σακχάρων και πολύ ζεστών υγρών.
 4. Η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και πρωτεΐνης για την αποκατάσταση του βάρους που έχει χαθεί θεωρείται αναγκαία. Ο καρκίνος του παγκρέατος πιθανώς να οδηγήσει τον ασθενή να εμφανίσει υπεργλυκαιμία ή έχει εκτεταμένη ηπατική ανεπάρκεια χρειάζεται και κατανομή των υδατανθράκων για τη διαχείριση του διαβήτη.
 5. Προτείνεται η κατανάλωση τροφίμων με προστατευτικές ιδιότητες.