Διατροφή και Καρκίνος του Γαστρεντερικού Συστήματος
Προστατευτικοί παράγοντες και καρκίνος γαστρεντερικού συστήματος
- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος, διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως
- Φυτικές ίνες και άμυλο: δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Φυσική δραστηριότητα και έλεγχος σωματικού βάρους
- Πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων
- Βήτα καροτίνη και λυκοπένιο
- Κόκκινο κρασί
- Ψευδάργυρος
- Πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Α και ασκορβικό οξύ
- Μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών εκ του στόματος
- Όσπρια : φασόλια ( πλούσια σε φυτοοιστρογόνα)
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ασπιρίνη
- Ασβέστιο : μειώνει την επίπτωση των χολικών οξέων
- Κουρκουμίνη: δύναται να δράσει προστατευτικά
- Φλαβονοειδή: φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, κρεμμύδια, τσάι
- Φολικό οξύ: σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγι, αβοκάντο, χυμός από πορτοκάλι, ξηρά φασόλια, και ενισχυμένα δημητριακά
- Καφές δύναται να έχει προληπτική δράση
- Αφαίρεση πολυπόδων σε πρώιμο στάδιο.
- Ακόρεστα λιπαρά: Επιβραδύνουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του κόλου. καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια
- Βιταμίνη Β6: ανεπάρκειά της εμπλέκεται στην ορθοκολική καρκινογένεση, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που καταναλώνουν οινόπνευμα
- Βιταμίνη D: η έλλειψή της μπορεί να προωθήσει την αύξηση καρκίνου του κόλου
Παράγοντες κινδύνου και καρκίνος γαστρεντερικού συστήματος
- Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου
- Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
- Υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
- Υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος
- Οικογενειακό ιστορικό
- Παχυσαρκία
- Κάπνισμα
- Περιοδοντίτιδα ή φτωχή στοματική υγιεινή
- Κατανάλωση ύδατος χωρίς επεξεργασία
- Χαμηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως
- Αφλατοξίνες
- Μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β ή C ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με παχυσαρκία
- Χρόνιοι χολόλιθοι χωρίς θεραπεία
- Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών συμπλέγματος
- Αντίσταση στην ινσουλίνη
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
- Σόγια: τα συμπληρώματα της πρωτεΐνης σόγιας μπορούν να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του κόλου
- Ψήσιμο στη σχάρα κρέατος και ψαριών προάγουν την διαμόρφωση ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών
Σημαντικά σημεία της διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος:
- Η διαιτητική πρόσληψη πρέπει να περιλαμβάνει σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C όπως και άλλα θρεπτικά συστατικά για την επούλωση των πληγών και την πιθανή διόρθωση αναιμίας.
- Μετά από εκτομή, παρουσιάζεται αυξημένη ευαισθησία στον όγκο των γευμάτων και για το λόγο αυτό προτείνονται μικρά και συχνά γεύματα αλλά και κάποια υγρά μεταξύ των γευμάτων. Όταν επιτραπεί η από του στόματος λήψη θα πρέπει να δοκιμαστούν ελαφριά γεύματα τα οποία ταυτόχρονα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και υψηλά σε πρωτεΐνη και ενέργεια.
- Εάν λαμβάνετε κάποιο είδος θεραπείας, είναι σημαντικό να λάβετε ένα εξατομικευμένο κλινικό διατροφικό πλάνο για την κατάσταση σας.
