Μουσακάς λαχανικών

Υλικά:

( για 4 άτομα )

  • 450gr κολοκυθάκια σε φέτες κατά μήκος και ψημένα ή σχάρα
  • 650gr ντομάτες κομμένες σε φέτες λεπτές
  • 650gr πατάτες κομμένες σε φέτες
  • 45ml ελαιολαδο
  • 300gr ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2gr αλάτι
  • 1gr πιπέρι
  • 50 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 700gγρ σάλτσα μπεσαμέλ (βλέπε συνταγή)

Εκτέλεση:

  • Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 220°c
  • Καλύπτουμε τη βάση ενός ταψιού με τις πατάτες
  • Τοποθετούμε από πάνω ντομάτες σε φέτες και μετά τα κολοκυθάκια
  • Στρώνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και από πάνω απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε το κεφαλοτύρι
  • Ψήνουμε στους 180ο για 40-45 λεπτά
  • Σερβίρουμε με χυλοπίτες βρασμένες και σερβιρισμένες με ελαιόλαδο

 

Μπεσαμέλ

( για 4 άτομα)

Υλικά:

  • 1500ml γάλα
  • 145gr αλεύρι
  • 140gr βούτυρο
  • 90gr κασέρι τριμμένο
  • 90gr γραβιέρα τριμμένης
  • 2 κρόκους αυγού

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα
  • Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μια άλλη κατσαρόλα , προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε
  • Ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακτεύουμε
  • Όταν γίνει τραβάμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά, τους κρόκους και ανακατεύουμε