Και η διάγνωση είναι «καρκίνος»… Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για να ξεκινήσει η θεραπεία και αντιμετώπισή του; Φυσικά η εύρεση της ιατρικής ομάδας που θα αναλάβει να ορίσει το πλάνο θεραπείας και να παρακολουθεί τον ασθενή από την πρώτη στιγμή μέχρι το πέρας της θεραπείας και την ίαση της νόσου. Αρκεί όμως μόνο ένα σχήμα θεραπείας για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα; Καρκίνος και καχεξία: Μήπως η κατάσταση θρέψης του ασθενούς μπορεί να επηρεάσει -έμμεσα- το αποτέλεσμα θετικά ή αρνητικά; Κατά πόσο γνωρίζουν τελικά οι ασθενείς για την επίδραση αυτού του παράγοντα στην έκβαση της θεραπείας και κατά πόσο η ιατρική ομάδα τους ενημερώνει για τη χρησιμότητα της διατροφικής υποστήριξης και την πιθανότητα που υπάρχει να μπουν σε καχεξία; (παράγοντα που ευθύνεται για την επιδείνωση της κατάστασής, αλλά και τη μη ολοκλήρωση της όποιας θεραπείας)

Στοιχεία ευρωπαϊκής έρευνας αποδεικνύουν πως οι ασθενείς αγνοούν τη σημαντικότητα της διατροφικής υποστήριξης στον «αγώνα» που ξεκινούν και πρέπει να νικήσουν. Στη μελέτη συμμετείχαν 904 καρκινοπαθείς. Τα αποτελέσματα αναφέρονται στη συνέχεια…

Το 72,9% των συμμετεχόντων δεν γνώριζε τη σημασία του όρου «καχεξία». (72,9%, n=603)

Το 92,4% δεν έλαβε καμία πληροφόρηση σχετικά με την καχεξία από τους επιστήμονες υγείας που τους παρακολουθούσαν (92,4%, n=764)

Χάσατε βάρος κατά τη διάρκεια της ασθένειας;

Το 30% δεν έχασε βάρος
Το 33% έχασε πολύ λίγο βάρος
Το 25% έχασε αρκετό βάρος
Το 12% έχασε πολύ βάρος

Γνωρίζατε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να επιδεινώσει τις δυσμενείς επιδράσεις της θεραπείας αλλά και τη μη ολοκλήρωση της?

Όχι (46%), Ναι (54%)

Η διατροφική υποστήριξη είναι αναγκαία και ουσιώδης για την θεραπεία και αντιμετώπιση του καρκίνου, απαραίτητη για την πρόληψη των συμπτωμάτων της θεραπείας και την εξασφάλιση «καλής» καθημερινότητας του ασθενούς.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να μην αγνοούμε την ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει και στη θεραπεία, αλλά και στην καθημερινότητα των ογκολογικών ασθενών. Η ενημέρωση τους είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η νόσος πολύπλευρα και αποτελεσματικότερα!

 

Κύρια σημεία της διατροφικής υποστήριξης στον καρκίνο

  • Η διατροφή είναι ουσιώδης να πραγματοποιείται παράλληλα με την όποια θεραπεία κρίνει ο θεράπων ιατρός.
  • Η διατροφική παρέμβαση είναι υψίστης σημασίας, γιατί βοηθά στην καλύτερη “λειτουργία – δράση” των φαρμάκων – θεραπεία.
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση κάποιων πιθανών παρενεργειών. Πχ: απώλεια βάρους, απώλεια δύναμης, ανορεξία, αλλαγές στην γεύση, ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ενοχλήσεις στα άνω και κάτω άκρα, κατάθλιψη.
  • Αυξάνει την επιβίωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ο στόχος είναι να διατηρεί τις δυνάμεις του καθόλη την διάρκεια της θεραπείας.
  • Το ιδανικό βάσει μελετών είναι να ξεκινάει 2 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας.
«Διατροφική Υποστήριξη και Καρκίνος» στην εκπομπή “Υγεία πάνω απ’ όλα” στον ANT1!

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με χρήσιμες συμβουλές διατροφής για καρκινοπαθείς ανάλογα με την θεραπεία στο άρθρο που ακολουθεί: