evmenis-karafillidis-diatrofologosΟ Ευμένης Π. Καραφυλλίδης αποφοίτησε από το Institute of Human Nutrition, Faculty of Medicine του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ με μεταπτυχιακό τίτλο Master in Human Nutrition το 2004 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Leeds Μ. της Μεγάλης Βρετανίας με πτυχίο BSc (Hons) in Applied Human Nutrition and Dietetics (2002).

Έχει εργαστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (U.K – N.H.S, Chase Farm Hospital North London, Primary Care North London, North Middlesex Hospital North London, St Anne s Hospital North London, Milton Keynes General District Hospital, Milton Keynes Health Promotion, Enfield Primary Care) σαν κλινικός διατολόγος-διατροφολόγος, με ειδίκευση στην προαγωγή της υγείας (health promotion) και τις κλινικές περιπτώσεις. Επίσης, έχει διατελέσει Σύμβουλος Διατροφής στην εταιρία Friesland Coberco Dairy Foods Company στην Ολλανδία, μέλος της ομάδας συμβούλων διατροφής στην Friesland Hellas στην Ελλάδα και σύμβουλος διατροφής της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου.

Από τον Ιούλιο του 2007 Διευθύνει το Διαιτολογικό κέντρο του νοσοκομείου ΙΑΣΩ General. Κατά την καθημερινή του δραστηριότητα στο Ιασώ General είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του διαιτολογίου όλων των νοσηλευόμενων ασθενών, παρέχει υπηρεσίες κλινικής διαιτολογίας σε επιλεγμένα παθολογικά και χειρουργικά  περιστατικά, είναι υπεύθυνος εντερικής και παρεντερικής σίτισης όλων των τμημάτων, συμπεριλαμβανόμενου της ΜΕΘ της κλινικής, ενώ συνεργάζεται με τις ογκολογικές ομάδες της κλινικής με σκοπό την υποστήριξη της θρέψης όλων των ογκολογικών ασθενών. Ταυτόχρονα λειτουργεί τακτικό εξωτερικό ιατρείο κλινικής διαιτολογίας και είναι υπεύθυνος κλινικός διαιτολόγος στο πρόγραμμα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης της κλινικής.

Παράλληλα διατηρεί και προσωπικό διαιτολογικό γραφείο επί της οδού Μεσόγειων 64 στους Αμπελόκηπους.

Είναι εμπνευστής και ιδρυτής του ιστοτόπου ΥouDiet στην Ελλάδα, Μεγ. Βρετανία, και ΗΠΑ, μέσω του οποίου παρέχονται συμβουλές και προγράμματα διατροφής σε εγγεγραμμένους χρήστες.

Βασικό του ενδιαφέρον αποτελεί η προώθηση των αρχών της ισορροπημένης διατροφής  τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και σε ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδία, οι έγκυες κτλ. Στα πλαίσια αυτά έχει ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων, («Διατροφή με Γεύση» μαζί με την γνωστή chef Μαρία Λόη), με την συγγραφή ενός κεφαλαίου στο 1ο βιβλίο του Π.Σ.Δ.Δ., «Πρακτικός οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο», με την επιστημονική επιμέλεια βιβλίων («Περιμένοντας τον πελαργό» ένα βιβλίο για την διατροφή στην εγκυμοσύνη), παιδικών CD  (Μουσικό παραμύθι «Οικογένεια Γάντη» με τον γνωστό δημοσιογράφο Σταύρο Μονεμβασιότη), με την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την προώθηση της άσκησης και της διατροφής σε σχολεία (σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα των φυσικοθεραπευτών και εργοφυσιολόγων του νοσοκομείου Ιασώ General), αρθρογραφεί στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο (Αδέσμευτο τύπο, Πρωταθλητή, Elle, Τηλεθεατής, Κουζινομαγειρέματα, iatronet, elle.gr  και άλλα) και έχει παρουσιάσει ενότητες διατροφικών συμβουλών σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια. (Mega Channel, Ant1, ΝΕΤ, ΕΡΤ1, Star).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αποτελεί η προώθηση της επιστήμης της κλινικής διατροφής στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό έχει ασχοληθεί με την επίσημη μετάφραση των εγχειριδίων κλινικής διατροφής, της Αμερικάνικης Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής (ASPEN), στα ελληνικά που κυκλοφορεί με επιτυχία από της εκδόσεις Ζεβελεκάκη.

Έχει λάβει μέρος σε έρευνες και σεμινάρια που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ σχετικά με το ρόλο της διατροφής στο βασικό μεταβολισμό, στην απώλεια-διατήρηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην παχυσαρκία αλλά και την διατροφή της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ζωής. Συνεχίζει την επιστημονική του ενημέρωση παρακολουθώντας συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.