Καρκίνος του μαστού: Προστατευτικοί παράγοντες και Παράγοντες κινδύνου

Καρκίνος του μαστού

Προστατευτικοί παράγοντες:

  • Αποφυγή αλκοόλ
  • Θηλασμός > 2 έτη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στο ήμισυ.
  • Πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D
  • Καροτενοειδή: άλφα και βήτα καροτίνη, ζεοξανθίνη , λυκοπένιο
  • Φυσική δραστηριότητα
  • Φυτικές ίνες: Κατανάλωση οσπρίων
  • Φολικό οξύ: Συμβάλλει στην αναδόμηση του DNA.
  • Διατροφή βασισμένη στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Το σκόρδο μπορεί να έχει προστατευτική δράση
  • Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά: τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν προστατευτική δράση επειδή αυξάνουν την  κυτταρική απόπτωση των καρκινικών κυττάρων
  • Συνδυασμός διατροφής χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου αλλά ταυτόχρονα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα
  • Το κόκκινο κρασί και η ρεσβερατρόλη καταγράφονται στους συμμάχους
  • Ταμοξιφαίνη
  • Βιταμίνες Α και C
  • Βιταμίνη Ε ως τοκοφερόλη

Παράγοντες κινδύνου:

  • Ηλικία: όσο μεγαλύτερη τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Έκθεση σε οιστρογόνα: πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας και  καθυστερημένη εμμηνόπαυση
  • Γενετική προδιάθεση: γονίδιο BRCA1 ή BRCA2
  • Κατά το ψήσιμο στη σχάρα κρέατος και ψάριών προάγουν την διαμόρφωση ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών
  • Η προχωρημένη ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού
  • Χαμηλή φυσική δραστηριότητα
  • Η παχυσαρκία και η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, διεγείρει την παραγωγή οιστρογόνων ειδικά μετά την εμμηνόπαυση
  • Πρόωρη ανάπτυξη και πρόωρη εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως
Δείτε επίσης:
Facebooktwitterlinkedinmail