Άγχος , Διατροφή και Υπερφαγία. Τελικά πως συνδέονται; Η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα μας και την ψυχική μας υγεία. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές εκείνες που όταν νιώθουμε αγχωμένοι, στρεσαρισμένοι ή συναισθηματικά ευάλωτοι να καταφεύγουμε στο φαγητό για να νιώσουμε καλύτερα.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ποια είναι η εξήγηση για αυτή την συνήθεια;
Όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που αυξάνουν την όρεξη και καταστούν ευκολότερη για το σώμα σας την αποθήκευση λίπους, ιδιαίτερα του κοιλιακού λίπους.
Ο όρος «συναισθηματική κατανάλωση τροφής ή συναισθηματική υπερφαγία » είναι εξαιρετικά ασαφής, αλλά όταν εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους σας “τρώει το άγχος,” υπάρχουν ομοιότητες:
Όταν είστε αγχωμένοι, έχετε την τάση να θέλετε έντονα να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα. Και οι υδατάνθρακες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με αλάτι και λίπος (π.χ. πατατάκια, μπισκότα κτλ.) – συμβάλουν στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος ή η στεναχώρια.
Όταν ανταποκρίνεστε μέσω της συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής, αυτό λειτουργεί ως αντιπερισπασμός ενάντια στην αρνητική σκέψη ή τα συναισθήματα που κυριαρχούν μέσα σας.
Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείτε να αποβάλετε το άγχος από τη ζωή σας, αλλά μπορείτε να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας όταν αγχώνεστε. Ποιες είναι οι συμπεριφορές που γνωρίζετε για την ενίσχυση της σωματικής σας ευεξίας ;
- Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιορίζοντας τα σάκχαρα και γενικά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί και λευκά μακαρόνια
- Κάντε τακτική άσκηση
- Κοιμηθείτε περισσότερο
Αυτά μπορεί να λειτουργήσουν εξαιρετικά στην προσπάθεια ρύθμισης του στρες ή του άγχους σας!