Α Νεφρολογική Διημερίδα | Karafillidesα | karafillides

Α Νεφρολογική Διημερίδα του Metropolitan General – Ομιλία του Ευμένη Καραφυλλίδη

Στην Α Νεφρολογική Διημερίδα, που διοργάνωσε το Νεφρολογικό Τμήμα του Metropolitan General, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν ο ρόλος της διατροφής στη χρόνια νεφρική νόσο. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο χώρο της κλινικής, στις 14 και 15 Μαρτίου 2019.

Ο Ευμένης Καραφυλλίδης, μίλησε εκτενώς για τα οφέλη της διατροφικής υποστήριξης σε όλα τα στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου. Σε ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού αλλά και σε ασθενείς με νεφρωσικό σύνδρομο.

Βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και πρόσφατες μελέτες η παρουσίαση του συμπεριέλαβε πληροφορίες σχετικές με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της διατροφής των ασθενών. Αναφέρθηκε σε ποσοστά υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Επίσης ανέλυσε πρακτικές οργάνωσης και επιλογής των τροφίμων του ημερήσιου διαιτολογίου. Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται ένας ασθενής ανάλογα με το στάδιο της νόσου; Ποια η ποσότητα καλίου, νατρίου, φωσφόρου και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά; Πως επιτυγχάνεται η συμμόρφωση των ασθενών στα διατροφικά πρωτόκολλα που υποδεικνύει ο κλινικός διαιτολόγος; Υπάρχει κίνδυνος υποθρεψίας και ποιοι παράγοντες τον ενισχύουν;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υποστήριξη θρέψης είναι αναγκαία σε όλους τους ασθενείς και συνεισφέρει σtη θεραπεία και την καλύτερη επιβίωση!

 

Α’ Νεφρολογική Διημερίδα του Metropolitan General

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει το άρθρο μου:

Νεφρική Ανεπάρκεια

Facebooktwitterlinkedinmail