Συχνές Ερωτήσεις απο εσάς

Ποια είναι η προσέγγισή σας σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους;
  1. Εντοπισμός και διαχείριση της αιτίας που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
  2. Σχεδιασμός εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων, κατάλληλων για ισορροπημένη απώλεια βάρους, επίτευξη μεταβολικής ισορροπίας κλπ.

Επειδή δεν είμαστε μόνο ότι τρώμε, αλλά και ότι σκεφτόμαστε και πράττουμε, η φιλοσοφία που προσπαθώ να περάσω στους πελάτες μου είναι η επίτευξη ισορροπίας στο μυαλό, στην ψυχή και στο σώμα. Σκοπό έχει να οδηγήσει στη διατροφική αυτογνωσία του καθενός. Η επιστήμη της διατροφής με την αλληλεπίδραση των μάκρο και μίκρο θρεπτικών συστατικών το πετυχαίνει. Ούτως ή άλλως υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας. Και η διατροφή είναι ουσιώδης σε κάθε βήμα του ανθρώπου για την επίτευξη της ισορροπίας εν γένει. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική σε όσους έχουν προσπαθήσει να χάσουν βάρος και έχουν αποτύχει.

Ποιες είναι οι λεγόμενες απαγορευμένες τροφές;
Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» φαγητά. Απλά τα φαγητά που έχουν ζάχαρη ή/και λιπαρά μπορούν να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες ή λιγότερο συχνά από τα φαγητά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ποικιλία σημαίνει να υπάρχει εναλλαγή στην κατανάλωση διαφορετικών τροφίμων. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, ο οργανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με τις ανάγκες του. Διαλέγοντας μια ποικιλία από δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, βοηθάει στην προαγωγή ενός καλού και υγιεινού διατροφικού προφίλ. Σε αυτό θα βοηθούσε πολύ και η μείωση της κατανάλωσης των junk food. Πρέπει να θυμόμαστε πως δεν έχουν σημασία οι 2000 θερμίδες που πάρουμε σε μια ημέρα, αλλά τα 2 εκατομμύρια θερμίδες που θα πάρουμε μέσα σε ένα χρόνο. Συνεπώς θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στη διατροφή μας στο σύνολο της.
Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα κιλά που έχουμε χάσει;
Πρέπει να τροποποιήσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά και να βάλουμε μια τάξη στη διατροφή και τη σκέψη μας. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος.
Επηρεάζεστε αρνητικά από αυτό που δείχνει η ζυγαριά;
Μήπως επηρεάζεστε αρνητικά από αυτό που δείχνει η ζυγαριά, νομίζοντας ότι αποτυγχάνουν οι προσπάθειες σας? Είναι αρκετά σημαντικό να ζυγίζεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα όχι όμως καθημερινά. Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος ώστε να κρατήσετε τον εαυτό σας υπό έλεγχο και σας βοηθά να καταλάβετε, αν με την πάροδο του χρόνου υπάρχει τάση αύξησης του βάρους ή μείωσης. Όμως ο αριθμός των κιλών πάνω στη ζυγαριά δεν λέει πάντα όλη την αλήθεια. Εάν έχετε συνδυαστικό προπονητικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης με αερόβια άσκηση και διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες, υπάρχει πιθανότητα να δείτε αύξηση της μυϊκής μάζας, σε συνδυασμό με τη μείωση του σωματικού λίπους. Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός στη ζυγαριά μπορεί να μην μεταβληθεί ή και να ανέβει λίγο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιδρά σωστά το σώμα σας στην προσπάθεια σας. Χρησιμοποιήστε τη ζυγαριά ως ένα μέσο για να κρατήσετε τον εαυτό σας υπό έλεγχο, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο ή κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Αποτελεί μόνο μια γενική εκτίμηση για το πού βρίσκεστε. Αντιθέτως είναι σημαντικό να «ακούτε» το σώμα σας και να πηγαίνετε σύμφωνα με το πώς σας εφαρμόζουν τα ρούχα σας. Αν το τζιν σας είναι πιο χαλαρό από την προηγούμενη εβδομάδα, ποιος νοιάζεται τι λέει η ζυγαριά; Να ξέρετε ότι έχετε χάσει λίπος από το σώμα, και αυτό είναι που μετράει. Μια άλλη σωστή επιλογή είναι να μετρηθεί το ποσοστό του σωματικού σας λίπους. Τα αποτελέσματα από τα ποσοστά του σωματικού σας λίπους μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση της ενυδάτωσης σας, τις απώλειες ιδρώτα και την πρόσληψης τροφής. Έτσι είναι καλύτερο να μετράτε το σωματικό λίπος πάντα την ίδια ώρα της ημέρας, ιδανικά πριν από τη γυμναστική.
Παίζει ρόλο η έλλειψη ύπνου στο ότι δεν χάνεις βάρος?
Η αρκετά καλή φυσική κατάσταση μπορεί να επηρεαστεί από ανασταλτικούς παράγοντες που υπεισέρχονται, όταν βιώνουμε μια κατάσταση χρόνιας στέρησης ύπνου. Όσοι πρωτοεμφανίζουν διαταραχές ύπνου, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο. Και δεν είναι μόνο τα τσιμπολογήματα αργά τη νύχτα, η στέρηση ύπνου προκαλεί μια σειρά ορμονικών αντιδράσεων, που μας κάνουν πιο πεινασμένους, με επιθυμία την κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων, ενώ δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι μετά το φαγητό. Ακόμα και όταν έχετε αρκετά ισχυρή θέλησή για να αποφευχθούν οι απρόσεκτες διατροφικές επιλογές και οι επιπλέον θερμίδες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την απώλεια βάρους – ακόμα και όταν μειώνετε με επιτυχία τις θερμίδες. Η λύση: Να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να κοιμάστε περισσότερο. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόσμου χρειάζεται περίπου επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Προσπαθήστε ο ύπνος να αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες σας. Για κάποιους, ακόμη και το ότι μπορεί να βάλουν ένα ξυπνητήρι που θα τους υπενθυμίσει ότι πρέπει να ετοιμαστούν για ύπνο, καταργώντας έτσι το ξενύχτι, μπορεί να είναι ευεργετικό. Αποσυνδέστε και ελαχιστοποιείστε το χρόνο που κάθεστε μπροστά από μία οθόνη πριν κοιμηθείτε και κρατείστε την κατανάλωση αλκοόλ υπό έλεγχο, διότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας.
Το στρες και το άγχος, επηρεάζει την προσπάθεια σας για να χάσετε βάρος;
Όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που αυξάνουν την όρεξη και καταστούν ευκολότερη για το σώμα σας την αποθηκεύσει λίπος, ιδιαίτερα του κοιλιακού λίπους. Ο όρος «συναισθηματική κατανάλωση τροφής ή συναισθηματική υπερφαγία » είναι εξαιρετικά ασαφής, αλλά όταν εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους σας “τρώει το άγχος,” υπάρχουν ομοιότητες: Όταν είστε αγχωμένοι, έχετε την τάση να θέλετε έντονα να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα. Και οι υδατάνθρακες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με αλάτι και λίπος (π.χ. πατατάκια, μπισκότα κτλ) – συμβάλουν στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος ή η στεναχώρια. Και όταν ανταποκρίνεστε μέσω της συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής, αυτό λειτουργεί ως αντιπερισπασμός ενάντια στην αρνητική σκέψη ή τα συναισθήματα που κυριαρχούν μέσα σας. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείτε να αποβάλετε το άγχος από τη ζωή σας, αλλά μπορείτε να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας όταν αγχώνεστε. Ποιες είναι οι συμπεριφορές που γνωρίζετε για την ενίσχυση της σωματικής σας ευεξίας; Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιορίζοντας τα σάκχαρα και γενικά τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί και λευκά μακαρόνια , κάνετε τακτική άσκηση και κοιμηθείτε περισσότερο. Αυτά μπορεί να λειτουργήσουν εξαιρετικά στην προσπάθεια ρύθμισης του στρες.
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους;
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους, ή να γίνουν εμπόδιο στην απώλεια των περιττών κιλών. Μερικά από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο βάρος, περιλαμβάνουν φάρμακα αρτηριακής πίεσης, στεροειδή, αντικαταθλιπτικά (ιδιαίτερα αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRIs συμπεριλαμβανομένων Celexa, Prozac, Paxil και Zoloft), φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, σταθεροποιητές διάθεσης (όπως Tegretol, Neurontin, Depakote, Lyrica και Lithium) αντισυλληπτικά και εμμηνοπαυσιακά ορμονικής υποκατάστασης φάρμακα, φάρμακα κατά του διαβήτη συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των προφορικών φαρμάκων διαβήτη. Αν υποψιάζεστε ότι οποιοδήποτε από τα παραπάνω φάρμακα συμβάλλει στις αλλαγές του σωματικού σας βάρους, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα δεν είναι “προαιρετικά” – η σωματική και ψυχική σας υγεία μπορεί να εξαρτάται από αυτά. Πιθανότητα για αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο, θα πρέπει να εξετάζονται επίσης , οι παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκηση, και να τροποποιούνται ανάλογα.
Μήπως τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες από ένα τρόφιμο που θεωρείτε καλό για την υγεία σας και γι’ αυτό δεν χάνετε βάρος;
Ακόμα και φιλικά για τη διατροφή και την υγεία σας τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, αν καταναλώνετε πάρα πολύ από αυτά. Μπάρες πρωτεΐνης, smoothies φρούτων, και μείγματα ξηρών καρπών είναι από τις συνήθεις ύποπτες θερμίδες που παρατηρούνται στις συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές. Το βούτυρο αμυγδάλου, το guacamole και το χούμους, αποτελούν ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, τα οποία σε πολύ μεγάλες ποσότητες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους σας. Δοκιμάστε κρατώντας ένα ημερολόγιο τροφίμων για μερικές εβδομάδες. Μετρήστεμερικά από τα αγαπημένα σας σνακ, ώστε να μπορείτε να δείτε ακριβώς πόσο καταναλώνετε από αυτά.
Μήπως υπερεκτιμάτε τις θερμίδες που καίτε από την άσκηση και γι’ αυτό δεν χάνετε βάρος?

Οι ενδείξεις των οργάνων γυμναστικής στα γυμναστήρια είναι μια κατά προσέγγιση εκτίμηση των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ορισμένες συσκευές είναι πιο ακριβείς από ό,τι άλλες. Προγράμματα και μικροσυσκευές που σας επιτρέπουν να εισάγετε την ηλικία, το ύψος, το βάρος, το φύλο, και το ποσοστό σωματικού λίπους, και στη συνέχεια να υπολογίσει τις θερμίδες που καίγονται με βάση την ένταση της άσκησής σας, όπως φαίνεται από τον καρδιακό σας ρυθμό, θα είναι πιο ακριβείς. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια του συστήματος σας, μην αφήνετε τον αριθμό των θερμίδων να καθορίσουν την πρόσληψη της τροφής σας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας και τις ανάγκες του (και όχι τα μαθηματικά) και να καταναλώνετε τις θερμίδες που ταιριάζουν σύμφωνα με την εικόνα του.

Πολλές φορές βρίσκεστε στο γραφείο σας, σε συνεδριάσεις, βλέπετε τηλεόραση, βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, τρώτε κτλ. Το γυμναστήριο ή η οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα για μια ώρα την ημέρα μπορεί να μην είναι αρκετό. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς ξοδεύετε και τις υπόλοιπες 23 ώρες της ημέρας σας. Έρευνα δείχνει ότι καίμε περίπου 30% λιγότερες θερμίδες όταν καθόμαστε, από ό,τι όταν στεκόμαστε όρθιοι. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στο μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης στον οργανισμό, όταν υπερτερεί η «καθιστική» ζωή. Δοκιμάστε το περπάτημα για δύο με τρία λεπτά για κάθε μισή ώρα που κάθεστε – ή τουλάχιστον σταθείτε για λίγο όρθιοι. Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, σταθείτε όρθιοι.

Περπατείστε με ένα συνάδελφό σας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας, αντί να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή μέσω e–mail. Δεν χρειάζεται τόση προσπάθεια ή χρόνος – μόλις λίγα λεπτά ανά ώρα. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι απαιτείτε αλλαγή στην νοοτροπία σας. Λίγη παραπάνω κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μεγάλες, μόνιμες αλλαγές.

Πόσο επηρεάζει η ηλικία την απώλεια βάρους;
Καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός 1 με 2% ανά δεκαετία. Δημιουργείται έτσι μια συμπεριφορά διατροφής ανάλογη με τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε και με την ηλικία μας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν είμαστε σε μεγάλη ηλικία δεν θα μπορούμε να χάσουμε βάρος.
Πως μπορεί να συμβάλλει η διατροφική υποστήριξη στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο;
Η διατροφική παρέμβαση είναι υψίστης σημασίας. Η διατροφή μόνη της δεν είναι επαρκής αλλά είναι ουσιώδης μαζί με την όποια θεραπεία κρίνει ο θεράπων ιατρός. Βοηθά στην αντιμετώπιση κάποιων πιθανών παρενεργειών πχ: απώλεια βάρους, απώλεια δύναμης, ανορεξία, αλλαγές στην γεύση, ναυτία, διαρροϊκές κενώσεις, δυσκοιλιότητα, ενοχλήσεις στα άνω και κάτω άκρα, κατάθλιψη. Βελτιώνει τη δράση των φαρμάκων, αυξάνει την επιβίωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς με στόχο να διατηρεί τις δυνάμεις του καθόλη την διάρκεια της θεραπείας.
Υπάρχουν καλοί και κακοί συνδυασμοί φρούτων;
Αναγνώστης μας ρωτά:

θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνει να συνδυάζουμε μήλο με ακτινίδιο αλλά και αν ακτινίδιο και γιαούρτι είναι καλός συνδυασμός, ευχαριστώ εκ των προτέρων

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευμένης Π. Καραφυλλίδης:

Καλησπέρα,
Να έχετε στο νου σας ότι δεν υπάρχουν κακοί συνδυασμοί φρούτων. Μπορείτε να συνδυάζετε άφοβα μεταξύ τους όλα τα φρούτα, καθώς και το μήλο με το ακτινίδιο. Επίσης, το γιαούρτι με το ακτινίδιο μπορεί να αποτελέσει μία πολύ ευχάριστη σε γεύση και με ευεργετικές ιδιότητες για το γαστρεντερικό σύστημα επιλογή μικρογεύματος μέσα στην ημέρα. Μπορεί να συμμετάσχει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατανάλωση τέτοιων «δυνατών» συνδυασμών, μόνο σε περιπτώσεις απαγόρευσής τους για τον οποιοδήποτε λόγο από το γιατρό σας (π.χ. κολίτιδα). Θα σας συμβούλευα να προσέχετε τις πηγές πληροφόρησης σας και να εμπιστεύεστε μόνο επαγγελματίες σε τέτοιας φύσεως θέματα, για να μην χάνετε και περιορίζετε γεύσεις που σας ευχαριστούν λόγω παραπληροφόρησης!

Πηγή: boro.gr

Πως μπορώ να χάσω άμεσα κιλά;
Αναγνώστριά μας ρωτά:

Γεια σας με λένε Μαρία και είμαι 16 χρονών και ύψος έχω 1.70 και είμαι 100 κιλά πως μπορώ να τα χάσω και πως; Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευμένης Π. Καραφυλλίδης:

Μαρία γεια σου,
Είναι θετικό που αντιλαμβάνεσαι ότι πλέον η κατάσταση χρήζει βοήθειας. Είναι αναγκαίο να εφοδιαστείς με υπομονή και επιμονή και να προχωρήσεις με καίρια και σταθερά βήματα για την απώλεια των κιλών αυτών, που θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της υγείας σου, την αναζωογόνηση και την επαναφορά της αυτοπεποίθησης σου στα επίπεδα αυτά που είναι αναγκαία ώστε να χαίρεσαι και να ζεις τη ζωή! Για την περίπτωση σου ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά και θα επιτυγχάνει τη μεταβολική ισορροπία, συνδυασμένο με το καταλληλότερο για εσένα πρόγραμμα άσκησης θα αποτελέσει την ιδανικότερη μέθοδο απώλειας βάρους. Μην αφήσεις το χρόνο να περάσει! Απευθύνσου στους ειδικούς που εσύ εμπιστεύεσαι και μαζί θα τα καταφέρετε!

Πηγή: boro.gr

Διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ
Αναγνώστης μας ρωτά:

Καλημέρα σας με λένε Θανάση και είμαι 13,5 χρονών. Πριν κάτι μήνες και για ένα συνεχή διάστημα στην ώρα του μεσημεριανού γεύματος έπινα σε ένα μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί. Τώρα έχω αρχίσει να ανησυχώ για το αν θα ψηλώσω. Καταρχάς είμαι 160-162 το ύψος του πατέρα μου είναι 1.79 και της μητέρας μου 1.58. Κάνω γυμναστική όχι βάρη τρώω και πίνω πολλά γαλακτοκομικά. Θα σας ρωτήσω ορισμένα πράγματα και θέλω να μου απαντήσετε ειλικρινότατα γιατί ανησυχώ πολύ αν θα ψηλώσω Λοιπόν,π όσο ύψος θα γίνω. Θα επηρεαστώ από το γεγονός ότι έπινα ένα μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί για ένα συνεχές διάστημα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευμένης Π. Καραφυλλίδης:

Θανάση γειά σου,
Διανύεις ένα σημαντικό για την ανάπτυξη στάδιο στη ζωή σου. Σίγουρα η κατανάλωση οινοπνεύματος δεν μπορεί να σου προσφέρει κάτι. Είναι παρηγορητικό όμως που αντιλαμβάνεσαι την επιβλαβή δράση της αλκοόλης (ακόμα και του κόκκινου κρασιού) για την υγεία ενός εφήβου. Δεν μπορώ να σου απαντήσω σχετικά με το πόσο ύψος θα προσλάβεις ακόμα όμως, προσφέρεις αρκετά στον εαυτό σου με την άσκηση και τη διακοπή κατανάλωσης οινοπνεύματος και θα σου πρότεινα να συνεχίσεις κατ’ αυτό τον τρόπο. Επίσης, σε ότι αφορά τη διατροφή σου είναι απαραίτητο να καλύπτονται οι ανάγκες σου σε ενέργεια, μάκροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, αφού είναι αναγκαία για την ανάπτυξη. Μην απογοητεύεσαι γιατί ακόμα βρίσκεσαι σε κρίσιμο σημείο και το πιο πιθανό είναι να δεις μέσα στα επόμενα χρόνια μεγάλες αλλαγές σε ότι αφορά την εικόνα σου.

Πηγή: boro.gr

Δίαιτα: Πώς θα χάσω λίπος απο γλουτούς, μπούτια και γάμπες;
Αναγνώστρια μας ρωτά:

Καλησπέρα σας Είμαι 21 χρονών 1.57 και 55 κιλά. Τα τελευταία 2 χρόνια έβαλα περίπου 10 κιλά λόγω καθιστικής ζωής. Εδώ και 1 μήνα πηγαίνω φορές την βδομάδα γυμναστήριο αλλά έχω ένα συγκεκριμένο θέμα με τα πόδια μου. Το περισσότερο λίπος είναι συγκεντρωμένο στους γλουτούς μπούτια και στις γάμπες κάτι που είναι πολύ αντιαισθητικό. Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο αδυνατίζουν οι γάμπες και κατά πόσο είναι κληρονομικό Δηλαδή θα καταφέρω να τις αδυνατίσω η τζάμπα προσπαθώ; ευχαριστώ.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Καλησπέρα,
Καμία προσπάθεια δεν μπορεί να θεωρηθεί άδικος κόπος. Με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, κατάλληλο για τη δική σας περίπτωση, υπογεγραμμένο από ένα ειδικό που θα έχει εξετάσει τις δικές σας ανάγκες και με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα άσκησης για την εκγύμναση όλου του σώματός, που θα μπορούσε όμως να στοχεύει στις «αδυναμίες» σας σίγουρα θα καταφέρετε να βελτιώσετε την εικόνα, αλλά και την υγεία σας. Όσο για την κληρονομικότητα, θα σας πρότεινα να μην χρεώσετε εκεί την αλλαγή στο σώμα σας, λόγω της εναπόθεσης λίπους στα σημεία που προαναφέρατε, αφού όπως είπατε είχατε εγκαταλείψει την προσπάθεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα απείχατε από οποιαδήποτε δραστηριότητα. Αναπληρώστε το χαμένο χρόνο και δουλέψτε για όσα θέλετε να πετύχετε!

Πηγή: boro.gr

Ετικέτες

Advanced Patient Nutrition Evmenis Karafillides Karafillides Nutrition Karafillides Nutrition Recipes Metropolitan General The Compleat Balance Απώλεια βάρους Διαβήτης Διατροφή και θηλασμός Διατροφικές οδηγίες Εξατομικευμένη Διατροφική Φροντίδα Ευμένης Καραφυλίδης Ευμένης Καραφυλλίδης ΜΗΤΕΡΑ Σακχαρώδης διαβήτης Συναισθηματική Υπερφαγία άσκηση ανοσοποιητικό σύστημα ασθενείς που νοσηλεύονται δίαιτα διατροφή διατροφή και απώλεια βάρους διατροφή και καρκίνος διατροφή παιδιών και εφήβων διατροφή στους ογκολογικούς ασθενείς διατροφικές συνήθειες διατροφική υποστήριξη διατροφική υποστήριξη καρκινοπαθών εντερική διατροφή εξατομικευμένη διατροφική υποστήριξη επιστήμονες υγείας θεραπεία θερμίδες καρκίνος ογκολογικοί ασθενείς παρεντερική διατροφή παχυσαρκία προσπάθεια απώλειας βάρους σίτιση ασθενών συμπληρώματα συνταγές συνταγή υγιεινές συνταγές υγιεινή διατροφή υγιεινή συνήθεια

Ετικέτες

Advanced Patient Nutrition Evmenis Karafillides Karafillides Nutrition Karafillides Nutrition Recipes Metropolitan General The Compleat Balance Απώλεια βάρους Διαβήτης Διατροφή και θηλασμός Διατροφικές οδηγίες Εξατομικευμένη Διατροφική Φροντίδα Ευμένης Καραφυλίδης Ευμένης Καραφυλλίδης ΜΗΤΕΡΑ Σακχαρώδης διαβήτης Συναισθηματική Υπερφαγία άσκηση ανοσοποιητικό σύστημα ασθενείς που νοσηλεύονται δίαιτα διατροφή διατροφή και απώλεια βάρους διατροφή και καρκίνος διατροφή παιδιών και εφήβων διατροφή στους ογκολογικούς ασθενείς διατροφικές συνήθειες διατροφική υποστήριξη διατροφική υποστήριξη καρκινοπαθών εντερική διατροφή εξατομικευμένη διατροφική υποστήριξη επιστήμονες υγείας θεραπεία θερμίδες καρκίνος ογκολογικοί ασθενείς παρεντερική διατροφή παχυσαρκία προσπάθεια απώλειας βάρους σίτιση ασθενών συμπληρώματα συνταγές συνταγή υγιεινές συνταγές υγιεινή διατροφή υγιεινή συνήθεια