Προστατευτικοί παράγοντες
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ασπιρίνη
- Ασβέστιο : μειώνει την επίπτωση των χολικών οξέων
- Καροτενοειδή και λυκοπένιο: ντομάτα, καρπούζι, σπανάκι, κατσαρό λάχανο, μπρόκολο, μαρούλι , γκρέιπφρουτ
- Κουρκουμίνη: δύναται να δράσει προστατευτικά
- Φυτικές ίνες και άμυλο: δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα
- Φλαβονοειδή: φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, κρεμμύδια, τσάι
- Φολικό οξύ: σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγι, αβοκάντο, χυμός από πορτοκάλι, ξηρά φασόλια, και ενισχυμένα δημητριακά
- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος, διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως
- Καφές δύναται να έχει προληπτική δράση
- Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα
- Πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων
- Φυσική δραστηριότητα
- Αφαίρεση πολυπόδων σε πρώιμο στάδιο.
- Η υψηλή πρόσληψη σεληνίου μπορεί να μειώσει τους πολύποδες
- Ακόρεστα λιπαρά: Επιβραδύνουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του κόλου.
- Βιταμίνη Β6: ανεπάρκειά της εμπλέκεται στην ορθοκολική καρκινογένεση, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που καταναλώνουν οινόπνευμα
- Βιταμίνη D: η έλλειψή της μπορεί να προωθήσει την αύξηση καρκίνου του κόλου
Παράγοντες κινδύνου
- Αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
- Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών
- Αντίσταση στην ινσουλίνη
- Υψηλή πρόσληψη θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών οξέων
- Οικογενειακό ιστορικό
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος
- Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
- Σόγια: τα συμπληρώματα της πρωτεΐνης σόγιας δύναται να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του κόλου
- Ψήσιμο στη σχάρα κρέατος και ψάριών προάγουν την διαμόρφωση ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών