Στην έναρξη μιας θεραπείας μπορεί να νιώθετε αρκετά καλά ώστε να συνεχίζετε να διατρέφεστε όπως πριν. Καθώς όμως η θεραπεία συνεχίζεται κάποιες πιθανές παρενέργειες μπορεί να σας εμποδίσουν από το να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

 

Η θρεπτική υποστήριξη στον καρκίνο βελτιώνει την πρόγνωση, βελτιώνει την απάντηση και μειώνει τις επιπλοκές στην χειρουργική θεραπεία, την χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και αυξάνει την επιβίωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Άρα ο στόχος είναι να διατηρηθεί ικανοποιητική πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών καθ΄ όλη την διάρκεια της θεραπείας. 

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει διατροφική επίδραση σε όλες τις μορφές καρκίνου, κυρίως όμως στις παρακάτω: καρκίνος στο πάγκρεας, καρκίνος του μαστού, μελάνωμα, καρκίνος του οισοφάγου, καρκίνος του στόματος, καρκίνος του λάρυγγα, καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του στομάχου, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του ήπατος, καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος των σιελογόνων αδένων, καρκίνος της χοληδόχου κύστεως, καρκίνος του τράχηλου της μήτρας, καρκίνος του ενδομήτριου, καρκίνος των ωοθηκών, καρκίνος των οστών, καρκίνος του εγκεφάλου, λευχαιμία, καρκίνος του νεφρού, καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, καρκίνος του θυρεοειδούς.

 

Επίσης και οι ασθενείς που έχουν θεραπευτεί χρειάζονται συμβουλές και κατευθύνσεις υγιεινού τρόπου διατροφής με στόχο τον έλεγχο άλλων παθολογικών καταστάσεων που συνυπάρχουν (καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση κλπ) αλλά και την πρόληψη υποτροπής της νόσου ή της εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου. Έτσι ο ρόλος του διαιτολόγου είναι κομβικός στην εκτίμηση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση των διαταραχών της θρέψης των καρκινοπαθών. Η επιστήμη της διαιτολογίας παρέχει τη δυνατότητα η αντιμετώπιση του ασθενούς να γίνεται πιο ολοκληρωμένη, ταχεία, εξατομικευμένη και επιτυχημένη.