Πως η διατροφή σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη;
  • Είναι ιδιαίτερα ευεργετική η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, κυρίως πράσινων και κίτρινο-πορτοκαλί.  Οι τομάτες, οι  φράουλες και τα προϊόντα τομάτας είναι σημαντικό να καταναλώνονται  για το  λυκοπένιο που περιέχουν.  Πίνετε χυμό ροδιού συχνά γιατί βοηθά στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής (Malik et al, 2005).
  • Αυξημένη κατανάλωση ισοφλαβονοειδών. Επιλέξτε συχνά  φασόλια, σόγια, φακές, tofu, γάλα σόγιας και αποξηραμένα φρούτα. Διατροφικές προσεγγίσεις όπως, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, vegan, και  υψηλές σε φυτικές ίνες μπορεί να ενδείκνυνται (Ornish et al, 2005, Haddad et al, 2006).
  • Η πρόσληψη συμπληρωμάτων φυσικής βιταμίνης Ε  (800 IU) και βιταμίνης C (500 mg) ημερησίως είναι ευεργετική.
  • Αύξηση πρόσληψης βιταμίνης D (μέτρια έκθεση στον ήλιο ή χάπι βιταμίνης).

 

Διατροφικές προσεγγίσεις που μπορεί να βοηθήσουν:
  • Αύξηση στην κατανάλωση υγρών σε τουλάχιστον 2-3 λίτρα την ημέρα.
  • Μείωση στην ποσότητα αλατιού μέχρι 2,4 γραμμάρια νατρίου / ημέρα.
  • Επιλογή καλής ποιότητας πρωτεΐνης, όπως το μοσχάρι, το κατσίκι, το φρέσκο ψάρι
  • Προσοχή στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής (αυξημένη πρόσληψη Βιταμίνης D ή έλλειψη μαγνησίου ή βιταμίνης Β6).
  • Αποφυγή : εντόσθια (συκώτι, καρδιά και νεφρά), σαρδέλες, γαρίδες, σκουμπρί, κάβουρες, πέστροφα, μύδια, ρέγκα, αλκοόλ.
  • Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφών που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα οξαλικού (oxalate), π.χ. τα παντζάρια, τη σοκολάτα, τα φιστίκια και τους ξηρούς καρπούς, το σπανάκι, τα φασόλια, το τσάι, την μπίρα.

 

Σημαντικά σημεία της διατροφικής υποστήριξης και καρκίνος του παγκρέατος:

 

 

Διατροφή και Καρκίνος του Προστάτη