Με τον όρο κετογονική δίαιτα αναφερόμαστε στην δραστική μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων (<50 g/ημέρα) σε συνδυασμό με υψηλότερη πρόσληψη λιπών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αυτή η μείωση των υδατανθράκων βάζει το σώμα σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα γίνεται απίστευτα αποτελεσματικό στην καύση του λίπους για ενέργεια. Μετατρέπει επίσης το λίπος σε κετόνες στο συκώτι, οι οποίες μπορούν να παρέχουν ενέργεια στον εγκέφαλο.
Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ακολουθήσουν κετογονική διατροφή, καθώς έχει φανεί ότι συμβάλλει στην βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, στον αυξημένο κορεσμό και την μειωμένη πείνα μεταξύ των γευμάτων αλλά παράλληλα οι αντενδείξεις για μια μακρυπρόθεσμη υιοθέτηση του κετογονικού διατροφικού μοντέλου.
Έτσι λοιπόν, όσοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια κετογονική διατροφή θα πρέπει να προσέχουν την ποιότητα των λιπών που θα επιλέξουν, να γνωρίζουν ποιες τροφές είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες αλλά και να ενσωματώσουν στην διατροφή τους πηγές πρωτεΐνης από διαφορετικές διατροφικές πηγές.
Πιο συγκεκριμένα:
Η κετογονική διατροφή περιλαμβάνει την ένταξη υγιών λιπών. Αυτά μπορεί να είναι:
- Αβοκάντο
- Λάδι καρύδας
- Βούτυρο
- Ωμοί σπόροι και ξηροί καρποί
- Ελαιόλαδο
Επίσης τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι:
- Λάχανο
- Σέλινο
- Σπανάκι
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Σπαράγγια
- Μπρόκολο
- Kale
Τέλος, οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης στα κετογονικά πλάνα διατροφής είναι:
- Αυγά
- Βιολογικό κόκκινο κρέας και πουλερικά
- Κυνήγι
- Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά
- Τοπικά αιγοπρόβεια γαλακτοκομικά προϊόντα